2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Χρήστος Λάμπρης - Keep Walking

Δημοσίευση: 12-07-2008 - Τεύχος: Τεύχος 33 (Ιούλιος - Αύγουστος 2008)



ΧΡΗΣΤΟΣ  ΛΑΜΠΡΗΣ

“Keep walking”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Τί σε οδήγησε στο "Δασικό Χωριό"; Η ανάγκη να έχω ένα «ορμητήριο» για να οργανώνω δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Πίσω όμως από αυτό είδα και την ευκαιρία να προωθήσω μια μορφή ήπιας ανάπτυξης όπως εγώ την ονειρεύομαι, με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο.

Τί έχεις αποκομίσει τόσα χρόνια από την ενασχόλησή σου με διάφορα extreme sport; Γνώρισα καλύτερα τη φύση και τα μυστικά της και έτσι δεν τη φοβάμαι. Επίσης απέκτησα αυτογνωσία, ηρεμία και δεν πανικοβάλλομαι εύκολα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό στην καθημερινή ζωή.

Έχεις επισκεφθεί αρκετές χώρες. Ποιές είναι οι βασικές διαφορές που άλλοι λαοί, σε σχέση με εμάς, αντιμετωπίζουν το περιβάλλον; Στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει διαμορφωμένη περιβαλλοντική πολιτική και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Στις υπανάπτυκτες, ξέρουν να ακούν τις συμβουλές των ανεπτυγμένων. Για παράδειγμα στην Τανζανία και το Νεπάλ βρίσκεις καταπληκτικά Εθνικά Πάρκα με τρομερή οργάνωση. Στην Ελλάδα νομίζουμε πως είμαστε ανεπτυγμένοι, και έτσι ούτε κανέναν ακούμε, ούτε περιβαλλοντική πολιτική έχουμε.

Αν είχες μία και μοναδική επιλογή, σε ποιο μέρος του κόσμου θα ζούσες και γιατί; Δεν μπορώ να δεχτώ μια επιλογή ακόμη και αν ήταν ο παράδεισος. Γενικά μου αρέσουν τα «δύσκολα» μέρη, εκεί όπου η φύση κυριαρχεί, όπως άγρια βουνά, στέπες, έρημοι. Η βασική προϋπόθεση που βάζω μέσα μου είναι όπου ζω να έχω διαθέσιμο πεδίο προσωπικής και κοινωνικής δράσης.

Τί σου αρέσει από (σ)τα Τζουμέρκα; Η άγρια ομορφιά τους και το γεγονός ότι δεν είναι αναπτυγμένα. Βλέπω στα Τζουμέρκα την ευκαιρία να εφαρμοστούν κανόνες αειφόρου ανάπτυξης και να γίνουν πρότυπο ήπιας ανάπτυξης.

Τί δεν σου αρέσει από σ)τα Τζουμέρκα; Ότι σχεδόν όλοι βιάζονται να τα αναπτύξουν και να κάνουν μια αρπαχτή εδώ και τώρα.

Τί θα άλλαζες από την σημερινή εικόνα της Ελλάδας; Το σημαντικότερο στοιχείο προόδου μιας χώρας είναι τα παιδιά. Θεωρώ ανάγκη να καταφέρουν τα παιδιά να ξεφύγουν από την καταστροφική συμπεριφορά των γονιών τους. Ο νεοέλληνας γονιός πηγαίνει παντού με το αυτοκίνητο «για να μην κουραστούν τα παιδιά», θέλει να παίζουν σε αποστειρωμένες παιδικές χαρές «για να μην αρρωστήσουν», ή θέλει να τρώνε συνέχεια «για να μην πεινάσουν». Αποτέλεσμα είναι τα περισσότερα να κουβαλάνε απίστευτες ανασφάλειες, φοβίες, φυγοπονίες και λίπη, και όταν μεγαλώνουν και αναλαμβάνουν θέσεις υπεύθυνες για το μέλλον αυτής της χώρας, βρίσκονται έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες. Πιστεύω ότι όλες οι σχολικές εκδρομές και κατασκηνώσεις θα έπρεπε να ασχολούνται με extreme sport. Επίσης όλοι οι πολιτικοί και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να παίρνουν υποχρεωτικά μέρος σε outdoor δραστηριότητες και προγράμματα επιβίωσης στη φύση πριν αναλάβουν αρμοδιότητες.

Η λέξη "βουνό" τι σημαίνει για σένα; Μία πρόκληση για να δω τη θέα από την κορυφή του.

Ποιά συμβουλή έχεις κρατήσει για τη ζωή, ως μότο, από τους γονείς σου; Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο αισθάνομαι όμως τυχερός που έζησα σε χωριό και οι γονείς δεν είχαν χρόνο να με νταντεύουν. Υπάρχει ωστόσο ένα μότο που με εκφράζει ήδη από τα παιδικά μου χρόνια, το οποίο μια γνωστή διαφήμιση με βοήθησε να το περιγράψω: keep walking.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείς το Tzoumerka Art Festival. Τι σκοπό έχεις; Να καθιερωθεί και να φτάσει όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος στο σημείο να το γνωρίζει και να το εκτιμά. Ήδη έχει προκαλέσει μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον με ανάλογα δημοσιεύματα. Όλα δείχνουν πως το μέλλον του θα είναι καλό και η προσφορά του στην περιοχή μεγάλη. Αρκεί να αντέξω οικονομικά γιατί ουσιαστικά το τρέχω με προσωπικά κονδύλια.

Γεννήθηκε στους Ραφταναίους το 1961. Έχει ασχοληθεί με την ορειβασία και ιδιαίτερα την αναρρίχηση έχοντας σκαρφαλώσει σε πολλά ελληνικά βουνά, και στο εξωτερικό όπως τις Άλπεις, το Κιλιμάτζαρο, τα Ιμαλάϊα, τις Άνδεις και την Ανταρκτική. Είναι από τους πρωτεργάτες στην διάδοση και καθιέρωση των extreme sport (rafting, canyoning κ.ά.) στην Ελλάδα, ως συνιδρυτής της TREKKING HELLAS από το 1986. Ως εκπαιδευτής βουνού και ποταμού έχει μυήσει εκατοντάδες νέους στα extreme sport. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία φύσης και έχει εργαστεί ως οπερατέρ σε πολλά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης. Τα τελευταία χρόνια διαχειρίζεται το Δασικό Χωριό στα Τζουμέρκα και είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του Tzoumerka Art Festival.