2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Sex And Sun

Δημοσίευση: 12-07-2008 - Τεύχος: Τεύχος 33 (Ιούλιος - Αύγουστος 2008)



ΗΛΙΟΣ,ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟ
Sex and Sun

Η τεστοστερόνη, μια σεξουαλική ορμόνη, αυξάνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η μελατονίνη πέφτει. Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 33% αυξημένη τεστοστερόνη τον Ιούνιο σε σχέση με  τον Ιανουάριο. Και τι νομίζετε είναι αυτό που ρίχνει τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό; Σωστά, ο ήλιος. Βέβαια δεν χρειάζεται καμία έρευνα για να αποδειχθεί το αυταπόδεικτο: ο ήλιος αναζωογονεί, χαλαρώνει, ηρεμεί, απελευθερώνει, ερεθίζει, διεγείρει...μαυρίζει αλλά και καίει.  Τι αλλάζει λοιπόν κάτω από τον ήλιο;


ΔΙΑΘΕΣΗ. Φυσικά αλλάζει. Προς το καλύτερο. Αρκεί να συγκρίνετε μια φωτογραφία λουομένων σε κάποια παραλία με μια άλλη ανθρώπων να περιμένουν στη στάση του λεωφορείου. Ανεμελιά στη μια, κατήφεια στην άλλη. Xαλαρά  πρόσωπα στη μια, βαριεστημένες φάτσες στην άλλη. Όποια εξήγηση και αν αναζητήσετε, από εκκρίσεις ορμονών μέχρι αλλαγή αμφίεσης, ένα είναι το βέβαιο: η διάθεσή μας το καλοκαίρι αλλάζει. Και μας κάνει πιο ερωτικούς,  πιο χαρούμενους και διαθέσιμους.


LIFESTYLE. Γενικώς γίνεται  light (με εξαίρεση τα συνηθισμένα hangover). Τα ρούχα αποκτούν ζωηρά χρώματα και κατάλληλα σχισίματα για να προσελκύουν ευκολότερα τους ερωτικούς κυνηγούς. Οι διαδρομές γίνονται (παρα)θαλάσσιες, τα στέκια βλέπουν κατευθείαν το βάθος του νυχτερινού ουρανού και οι μουσικές αποκτούν περισσότερο beat. Ο ερωτισμός είναι διάχυτος στην ατμόσφαιρα και καινούριες γνωριμίες ξεκινάνε με συνηθισμένες αλλά εγγυημένες ατάκες. Τα κορμιά μυρίζουν αλάτι, τα μάτια είναι υγρά και τα χείλη έχουν γεύση καρπουζιού. Τα βιβλία γεμίζουν με άμμο στην παραλία. Και η τηλεόραση φυσικά στα αζήτητα.


ΣΙΛΟΥΕΤΑ. Λεπταίνει και ομορφαίνει κατ΄ανάγκην. Έστω και αν έχει προηγηθεί ένας σχετικός  πανικός με τα γυμναστήρια (20 χιλιόμετρα ποδήλατο καθημερινά)  και τις γρήγορες δίαιτες (30 κιλά σε εξίμιση μέρες). Κανείς δεν επιθυμεί να εκτεθεί στις παραλίες με τα περισσεύματα του χειμώνα να κρέμονται από κοιλιές και γοφούς. Αλλά λίγο η άσκηση, λίγο η διατροφή μας έχουν οδηγήσει στο στόχο που είναι  λιγότερα κιλά - περισσότερη ευεξία και ζωντάνια (άσχετο αν τα ξαναπάρουμε από Σεπτέμβριο με ήσυχη πλέον τη συνείδησή μας). Προς το παρόν το σώμα (μας) που προορίζεται για εντυπωσιακές βουτιές από τα βράχια και για χορευτικές πιρουέτες από τον βατήρα της πισίνας είναι έτοιμο να συντρίψει το πνεύμα που το καταπίεζε έναν ολόκληρο χειμώνα.


ΔΕΡΜΑ. Μαυρίζει και αν δεν προσέξετε ξεφλουδίζει. Για να μην μιλήσουμε και για τις περιπτώσεις των επικίνδυνων μελανωμάτων. Ένα μαυρισμένο κορμί, σύμφωνα με το lifestyle της εποχής, είναι θελκτικό, ερωτικό, μοδάτο. Ωστόσο καλό είναι να κρατάτε και μια πισινή, ήτοι καπέλο, ομπρέλα και αντιηλιακό. Ο ήλιος δεν αστειεύεται,  ιδιαίτερα τώρα που η τρύπα του όζοντος έχει ξεχειλώσει αρκετά πάνω από τα κεφάλια μας. Ακόμα και αν έχει συννεφιά δώστε την δέουσα προσοχή: οι ακτίνες UVB, αν και μόλις το 10% της υπεριώδους ακτινοβολίας, δεν απορροφώνται από τα σύννεφα και είναι αυτές που κάνουν τη ζημιά.


ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ. Φυσικά αυξάνει. Δεν χωρά αμφιβολία για αυτό. Τα χάδια του ήλιου δημιουργούν τις απαραίτητες φαντασιώσεις  και προετοιμάζουν το κορμί να δεχθεί τις ερωτικές θωπείες υπό από το σεληνόφως, ή δίπλα στις ψαρόβαρκες.  Η σεξουαλικότητα, στη διάρκεια του καλοκαιριού, εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, παντοιοτρόπως και στο έπακρον. Μια έρευνα έδειξε ότι  μια στις τρεις γυναίκες παραδίδεται στον έρωτα μέσα στις δύο πρώτες μέρες των διακοπών της. Αν εσείς φθάσετε καθυστερημένα, δεν πειράζει, κυνηγήστε τις άλλες δύο.

ΗΘΙΚΗ. Φυσικά πέφτει. Μέγεθος αντιστρόφως ανάλογο της σεξουαλικότητας.
Για τις μόνες συγκλίσεις που προσφέρεται το καλοκαίρι είναι οι ερωτικές. Για αυτό κάθε επιχείρηση φροντίζει να κατεβάσει τα ρολά, ιδιαίτερα τον Αύγουστο που δεν κουνιέται φύλο και κάθε project παίρνει αναβολή για το φθινόπωρο. Κάτω από τον ήλιο και ανάμεσα σε δύο μπύρες οι άνθρωποι βρίσκουν την ευκαιρία να ξεχάσουν - προσωρινά- το θεσμό της εργασίας και να φιλοσοφήσουν για το δικαίωμα στην τεμπελιά.


ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Αναστέλλεται. Οι άνθρωποι που επικαλούνται την ηθική τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις προκλήσεις του καλοκαιριού. Παρηγορούνται όμως με τη σκέψη ότι μπροστά τους έχουν έναν ολόκληρο χειμώνα για να μετανοήσουν για τις καλοκαιρινές τους αμαρτίες. Όσο για τους άλλους, που παραμένουν αμετανόητα (αν)ήθικοι στη διάρκεια όλου του χρόνου, αυτοί προπονούνται κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, για να συνηθίσουν την Κόλαση.


ΣΧΕΣΕΙΣ. Γενικώς οι ερωτικές σχέσεις παθαίνουν παράκρουση. Λες και οι ακτίνες του ήλιου τις εκτρέπουν από το σημείο ισορροπίας τους. Πολύχρονες σχέσεις διαλύονται σε χρόνο dt, νέες αναφλέγονται εν μια νυκτί και άλλες αποκαλύπτονται στο φως του ήλιου. Δάκρυα αλλά και γέλια αποχωρισμού (στραβός ήμουνα τόσο καιρό;) και ξαφνική όρεξη να πας με το μισό  πληθυσμό του πλανήτη. Άλλοι βγαίνουν στην καλοκαιρινή γύρα, κάνοντας συλλογή εφήμερων σχέσεων και άλλοι ερωτεύονται παράφορα τη μια και μοναδική με την οποία τράκαραν, κάνοντας μακροβούτι στο βυθό.