2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Παξοί - Αντίπαξοι

Δημοσίευση: 12-07-2008 - Τεύχος: Τεύχος 33 (Ιούλιος - Αύγουστος 2008)



 

Παξοί - Αντιπαξοί

Με  γαλαζοπράσινα νερά που βρέχουν παραδεισένιες παραλίες και σμιλεύουν μαγευτικές ακτές, με κατοίκους ζεστούς και φιλόξενους, με μακραίωνη παράδοση στον πολιτισμό και στις τέχνες, είναι βέβαιο ότι για τον επισκέπτη οι Παξοί είναι ένας τόπος μιας διαρκούς επιστροφής.

Της Αγνής Ιωάννου


Λάκκα

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας, για να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη,  χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα,
αποκόπτοντας το νότιο άκρο της.  Από εκείνο το μύθο απέμεινε η τρίαιανα που τη βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους. Ο σημερινός ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να χτυπήσει με καμία τρίαινα και κανένα νησί. Αρκεί μια επίσκεψη στους ονειρεμένους Παξούς για να ζήσει κυριολεκτικά ή μεταφορικά τον έρωτά του.
Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι βρίσκονται επτά μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση οκτώ μιλίων από τις ηπειρωτικές ακτές και δώδεκα μιλίων από την Πάργα.
Τα δύο νησιά καλύπτουν έκταση 29 τετραγωνικά χλμ το πρώτο και 3 τετραγωνικά χλμ. το δεύτερο.
Μπαίνοντας στο κατάφυτο φιορδ, που σε οδηγεί στο Γάιο, την πρωτεύουσα του νησιού, αισθάνεσαι ότι μπαίνεις σε ένα διαφορερικό κόσμο, βγαλμένο από παραμύθια με πρίγκιπες και βασιλοπούλες.
Το παλιό ενετικό - αγγλικό Κυβερνείο δεσπόζει, ανάμεσα σε άλλα παρόμοιας αρχιτεκτονικής κτίρια, στην προβλήτα του λιμανιού. Απέναντι, στο νησάκι του Αγίου Νικολάου, κρυμμένο ανάμεσα στα πεύκα υψώνεται το ενετικό του κάστρο του 15ου αιώνα, του οποίου τα σχέδια της οχύρωσης, λέγεται, ότι έκανε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.


Λάγγος


ΙΣΤΟΡΙΑ
Λίγο η ιστορία του νησιού με τους Βενετσιάνους, τους Γάλλους και τους Άγγλους κατακτητές, λίγο η δυτικότροπος αρχιτεκτονική των κτιρίων και των εκκλησιών σε μεταφέρει, θέλοντας και μή, σε αλλοτινούς καιρούς. Οι Παξινοί όμως είναι  εδώ, επί αιώνες, κάτοικοι των νησιών, εξωστρεφείς, φιλόξενοι και περήφανοι για τον τόπο τους.
Δεμένοι με τις ελιές των Παξών και τα αμπέλια των Αντίπαξων. Με τις ξερολιθιές και τις στέρνες. Με τα έθιμα και τις θρησκευτικές παραδόσεις τους. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί μια από τις παλαιότερες (1601) και ωραιότερες εκκλησίες του νησιού, την "Υπαπαντή του Χριστού" που βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, στο χωριό Γραμματικέικα Λάκκας. 

 


ΦΥΣΗ
Και αν η Ιστορία των νησιών είναι μαγνήτης για τον επισκέπτη, τότε τι να πει κανείς για τη φυσική ομορφιά τους; Μοναδικές παραλίες (σπιάντζες), που -δεν είναι υπερβολή- δεν συναντάς πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Αμμουδεροί κολπίσκοι με κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά και λευκή άμμο. Μικρές σε μέγεθος αλλά με ανυπέρβλητη ομορφιά. Χαραμής, Μονοδένδρι, Λεβρεχιό, Γιαννάς, Ορκός, Κλωνί- Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα είναι μερικές από αυτές. Και για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν οι πιο απομακρυσμένες Λάκκος, Αλάτι, Γαλάζιο, Πλάνοι.
Και φυσικά οι Αντίπαξοι με τις πασίγνωστες παραλίες τους, Βρίκα και Βουτούμι. Εδώ καταφθάνει καθημερινά πλήθος τουριστών με καίκια από την απέναντι Πάργα για μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά τους. Οι Αντίπαξοι όμως δεν είναι μόνο οι δύο συγκεκριμένες παραλίες, αλλά ένα ολόκληρο νησί με οργιώδη βλάστηση και καλά "κρυμμένα" μυστικά. Μικροί κολπίσκοι με όμορφες βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Ροδοβάνι, το Σαρακήνικο, η Μεσοβρίκα περιμένουν τους πεζοπόρους ή τους θαλασσοπόρους για να τους χαρίσουν στιγμές απόλυτης απομόνωσης και χαλάρωσης.

Για όσους επιλέξουν να κάνουν τον περίπλου των νησιών είναι βέβαιη η ψυχική ανταμοιβή τους. Τις  δαντελωτές σπιάντζες των ανατολικών ακτών τις διαδέχονται, δυτικά, υποβλητικές ακτογραμμές με κατακόρυφους γκρεμούς και γράβες (θαλάσσιες σπηλιές). Κάπου εκεί ξεπετάγεται μέσα από τα νερά ο Ορθόλιθος, ένας τεράστιος βράχος, σμιλεμένος από τη θάλασσα και τον αέρα.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επτάνησα και πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες. Και φυσικά οι Παξοί δεν θα μπορούσαν να υστερούν. Το 2004 το νησί ανακηρύχτηκε Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης. Το Φεστιβάλ Παξών που ξεκίνησε το 1985, πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και είναι πλέον θεσμός. Είναι αφιερωμένο στην κλασσική μουσική και συμμετέχουν νεαροί υπότροφοι από όλον τον κόσμο.  Επίσης από τον Δήμο και τον  Πολιτιστικό Σύλλογο διοργανώνονται μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στη διάρκεια όλου του καλοκαιριού.
Στο Μουσείο του νησιού μπορείτε να θαυμάσετε απολιθώματα, προιστορικά εργαλεία, αμφορείς, νομίσματα και όπλα εποχής.  Ακόμα στην αίθουσα λαογραφίας ,μπορείτε να δείτε πως ήταν η διαρύθμιση και η επίπλωση των παλιών σπιτιών και μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τι ήταν τα αναπαυσόλια. Σε ξεχωριστή πτέρυγα στεγάζεται η Πινακοθήκη με έργα του ζωγράφου και ιερέα Χριστόδουλου Αρώνη.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αν πάτε με σκάφος αναψυχής ή ιστοπλοϊκό μπορείτε να δέσετε στο Γάιο, στη Λάκκα και στο Λογγό, όπου υπάρχει υποδομή με πλήρη εξοπλισμό. Αν πάρετε αυτοκίνητο μαζί σας, να ξέρετε ότι το οδικό δίκτυο των Παξών ουσιαστικά είναι ένας δακτύλιος περίπου 30 χιλιομέτρων που περνάει απο τους σημαντικότερους οικισμούς του νησιού: Μαγαζιά στα δυτικά, Λογγός στα ανατολικά και Λάκκα στο βορά.  Ενδιάμεσα μικρότεροι δρόμοι οδηγούν σε παραλίες. Στο Γάιο θα βρείτε όλα τα απαιτούμενα για τις διακοπές σας. Από γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων (Alpha Hire, τηλ. 26620-32505, Fougaros  τηλ.32373) μέχρι κέντρο καταδύσεων( 26620/32606).

Το καλοκαίρι οι Παξοί δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες για αυτό καλό είναι να φροντίστε εγκαίρως για τη διαμονή σας. Λίγο έξω από τον Γάιο, μέσα στους ελαιώνες υπάρχει το νέο ξενοδοχείο  Paxos Club,  (26620/32450) με άνετα studios και πισίνα.  Στα τουριστικά γραφεία Fougaros Travel (26620/32373) στο Γάιο και στο Planos Holidays (26620/32505) στη Λάκκα, μπορείτε να βρείτε κάθε παροχή υπηρεσίας σχετικά με τη μετακίνηση, τη διατροφή και τη διαμονή σας στο νησί.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Από Ηγουμενίτσα με οχηματαγωγό πλοίο, από Πάργα με καραβάκι, από Κέρκυρα με καραβάκι καθώς και με δελφίνια, θαλάσσια ταξί και υδροπλάνα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κωδικός Παξών: 26620  - Δημαρχείο: 32100
Κέντρο Υγείας: 31466
Αστυνομία: 32222
Πολιτιστικός Σύλλογος: 32566
Λιμεναρχείο: 32533
Ιπτάμενα Δελφίνια: 32007
Υδροπλάνο: 32401
Λιμεναρχείο Κέρκυρας: 26610-32655
Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: 26650-99400
Λιμεναρχείο Πάργας: 26840-31227