2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


e-books - Ανακαλύπτοντας το βιβλίο ξανά

Δημοσίευση: 10-05-2008 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 31 (Μάιος 2008)



Στις 19 Νοεμβρίου 2007 η Amazon, το μεγαλύτερο Online βιβλιοπωλείο του κόσμου και ένα απο τα πιο παλιά και δημοφιλή Online shops, λάνσαρε το Kindle. Μέσα σε έξι μόλις ώρες είχε εξαντληθεί.
Τι είναι το Kindle όμως και γιατί είναι τόσο σημαντικό στην εξέλιξη των e-books? Το Kindle είναι μια συσκευή η οποία επιτρέπει  την αποθήκευση και ανάγνωση βιβλίων, είναι πραγματικά φορητή (κάτω από 300 γραμμάρια) και υπόσχεται αντίστοιχη εμπειρία και απόλαυση με την ανάγνωση ενός πραγματικού βιβλίου.  Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί την πλατφόρμα E Ink την οποία προωθεί η ομώνυμη εταιρία. Το E Ink προσφέρει ευανάγνωστες σελίδες με υψηλή ανάλυση σε αποχρώσεις του γκρι, όπως ένα πραγματικό βιβλίο δηλαδή!
Αυτό που κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό είναι η δυνατότητα να επιλέγει κάποιος ποιο βιβλίο θέλει να διαβάσει, να το πληρώνει, να κατεβαίνει ασύρματα στο Kindle του και να ξεκινά άμεσα το διάβασμα. Η Amazon το λανσάρει πολύ έξυπνα, καθώς έχει δημιουργήσει το Kindle store, το οποίο διαθέτει χιλιάδες τίτλους βιβλίων ειδικά προσαρμοσμένους στο Kindle και σε τιμή κάτω από τη μισή της έντυπης. Επιπρόσθετα μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 200 τίτλους, να έχει πρόσβαση σε μεγάλες εφημερίδες, blogs, την Wikipedia, κ.ά.
To Kindle προσφέρει αυτό που έλειπε εδώ και τόσο καιρό από τη βιομηχανία του βιβλίου: μια ενιαία πλατφόρμα που συνδυάζει τη συσκευή και την υπηρεσία.
Η NY Times αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο της σχετικό με τα e-books:
«Το αντικείμενο το οποίο έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε βιβλίο υπόκειται σε βαθιά και ριζική αλλαγή, καθώς απογυμνώνεται από το φυσικό του κέλυφος. Η επιτυχία του Kindle σε βάθος χρόνου δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Amazon με ευφάνταστο τρόπο επαναπροσδιόρισε την σειρά των προϊόντων της, αντικαθιστώντας την επιχείρηση βιβλίο με την επιχείρηση ανάγνωση.»
Ο κόσμος των e-books δεν περιορίζεται όμως μόνο στο Kindle, κάθε άλλο. Προκειμένου να μπορέσει το ευρύ κοινό να συμφιλιωθεί με την άϋλη φύση των ηλεκτρονικών βιβλίων, θα πρέπει μια ανοιχτή πλατφόρμα να διαμορφωθεί η οποία θα δίνει τη δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακούς τίτλους βιβλίων και ταυτόχρονα απαλλαγμένη από λάθη του παρελθόντος (βλέπε DRM) τα οποία τις περισσότερες φορές μόνο προβλήματα δημιουργούσαν. Ο σωστός συνδυασμός hardware και software είναι ίσως ο τρόπος που θα μπορέσει το e-book να μπει στην καθημερινότητά μας.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του iPod της Apple,  το οποίο έφερε το αχτύπητο πακέτο για μουσικά ακούσματα. Ίσως το Kindle να αποτελέσει κάτι αντίστοιχο.
Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές χιλιάδες βιβλία μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή. Η Google μέσω του Google Books έχει ήδη ψηφιοποιήσει σημαντικές βιβλιοθήκες από μεγάλα Αμερικάνικα πανεπιστήμια.
Σημαντικό σε αυτές τις προσπάθειες είναι ότι πλέον εύκολα μπορεί κάποιος από το PC / Laptop / PDA να διαβάσει ένα ψηφιακό βιβλίο.
Παρόλα αυτά ένα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα που πρέπει η βιομηχανία του βιβλίου να αφουγκραστεί: η δυνατότητα να το έχεις παντού και πάντα μαζί σου.
Αν και η τεχνολογία μας δίνει όλες αυτές τις λύσεις, υπάρχουν απολάυσεις σε ένα κανονικό βιβλίο τις οποίες δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε με οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή.
Η μυρωδιά ενός καινούριου βιβλίου, η υφή του χαρτίου, ο θόρυβος των σελίδων καθώς τις  γυρνάς είναι εμπειρίες οι οποίες μένουν αξέχαστες και ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό των φανατικών αναγνωστών. Όλα γίνονται για το διάβασμα τελικά...