2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Ubuntu Linux - To εναλλακτικό λειτουργικό για τον απλό χρήστη

Δημοσίευση: 13-04-2008 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)



Τα Windows έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της επαφής μας με τον υπολογιστή. Συνήθως όταν κάποιος χρησιμοποιεί Η/Υ, η έννοια των Windows είναι συνυφασμένη με την χρήση του.
Αν ένα ωραίο πρωί ερχόταν κάποιος και σας έλεγε ότι υπάρχει εναλλακτική σε αυτό το μονοπώλιο το οποίο ονομάζεται Microsoft και Windows και ότι είναι ένα λειτουργικό φτιαγμένο από χρήστες  για τους χρήστες με επιπλέον δυνατότητες πώς θα σας φαινόταν;
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή: Linux. Η εμπευσμένη ιδέα ενός Φινλανδού, του Linus Torvalds το 1991 μαζί με μια ομάδα προγραμματιστών, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Linux. Το λειτουργικό αυτό σύστημα δεν είχε και ούτε έχει τίποτε να ζηλέψει από τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα.  Το Linux έχει υλοποιηθεί με βάση το Unix (αν και δεν χρησιμοποιεί κώδικα Unix) και είναι βασισμένο στην ιδέα του ελεύθερου λογισμικού.
Αντιγράφοντας από την Wikipedia:  “Το ελεύθερο λογισμικό όπως ορίζεται από το Ίδρυμα Ελευθέρου Λογισμικού (Free Software Foundation), είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό. Η ελευθερία από τέτοιους περιορισμούς είναι βασικό στοιχείο στην ιδέα του "ελεύθερου λογισμικού", έτσι ώστε το αντίθετο του ελεύθερου λογισμικού είναι το ιδιόκτητο λογισμικό, και όχι το λογισμικό που πωλείται για κέρδος, όπως το εμπορικό λογισμικό. “
Καθότι το Linux είναι ελεύθερο λογισμικό, δημιουργήθηκαν πολλά διαφορετικά distributions, βασισμένα ωστόσο στον ίδιο πυρήνα. Ένα από αυτά είναι και το Ubuntu linux, μια ευρέως διαδεδομένη διανομή η οποία επικεντρώνεται στη χρηστικότητα και την αμεσότητα. Ubuntu στα Αφρικάνικα σημαίνει “Είμαι ότι είμαι λόγω όσων όλοι είμαστε”.
Το moto των ανθρώπων του Ubuntu είναι “Linux για τους ανθρώπους” και δεν έχουν άδικο.
Ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξης της διανομή αυτής είναι η χρηστικότητα, κάτι το οποίο ανέκαθεν δεν ήταν το δυνατό σημείο του Linux.Παρόλα αυτά μετά από αρκετά χρόνια η ομάδα του Ubuntu (το οποίο έχει την έδρα του στη Νότιο Αφρική) έχει καταφέρει να επιτύχει αντίστοιχη χρηστικότητα με τα Windows.
Το ubuntu linux έρχεται εξοπλισμένο εκτός από τα εργαλεία συστήματος και κάποια επιπρόσθετα προγράμματα , με πλήρη γκάμτα προγραμμάτων αντίστοιχων με αυτά των Windows.  Μερικά παραδείγματα: OpenOffice (αντί του Microsoft Office), Gimp (αντί του Photoshop), Totem (αντί του Windows Media Player), Pidgin (αντί του MSN Messenger) και πάρα πολλά άλλα τα οποία μπορεί ο χρήστης να εγκαταστήσει δωρεάν ανάλογα με τις ανάγκες του.
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για το εξαιρετικό λειτουργικό αυτό σύστημα αλλά τα λόγια περιτεύτουν. Μια δοκιμή θα σας πείσει, φτάνει να τολμήσετε και να το εγκαταστήσετε.

Το λειτουργικό διατίθεται δωρεάν  και μπορείτε να το βρείτε στο http://www.ubuntulinux.org