2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 30

Δημοσίευση: 13-04-2008 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)



Γαμήλιο Πάρτυ

Το Γαμήλιο Πάρτυ δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές και επιτυχημένες νέο-ελληνικές κωμωδίες, όπως, για παράδειγμα, τα περσινά Straight Story και « Πέντε Λεπτά Ακόμα. Διερωτώμεθα μάλιστα αν δικαιούται να χαρακτηρίζεται κωμωδία μια τόσο αδιάφορη και πληκτική ταινία. Φυσικά ακόμα και οι πλέον πετυχημένοι παραγωγοί όπως ο Παναγιώτης Παπαχατζής  έχει δικαίωμα στην αποτυχία, όχι την εμπορική διότι η ταινία έκοψε εισιτήρια, αλλά της ατυχούς επιλογής σεναρίου, σφάλμα ανθρώπινο και συγχωρετέο.


Jyno

Ξεκινώντας με τέσσερις υποψηφιότητες για όσκαρ στις βασικές κατηγορίες (ταινίας, σκηνοθεσίας, α` γυναικείου ρόλου και σεναρίου) και αποχωρώντας από την τελετή με το όσκαρ σεναρίου το Juno ανήκει σ’ αυτές τις ταινίες που ενδυναμώνουν την πίστη σου στην κινηματογραφική τέχνη. Πρόκειται για ρομαντική κομεντί με ιδιάζοντα, σύγχρονο λόγο, βασισμένη σε ένα εξαιρετικό μεσ’την απλότητά του σενάριο, το οποίο διανθίζεται από υψηλού επιπέδου χιούμορ και ίσομερείς δόσεις ρεαλισμού και ρομαντισμού. Η εξαίρετη σκηνοθεσία αναδεικνύει τους χαρακτήρες, δημιουργεί ατμόσφαιρα και το κυριότερο σέβεται τον ρυθμό ενώ το όλο εγχείρημα απογειώνει η νεαρή πρωταγωνίστρια, Ellen Page, με μία ερμηνεία που μας κάνει να υποκλιθούμε στο ερμηνευτικό της ταλέντο. Πρόκειται για μία καθ’ όλα ισορροπημένη ερμηνεία που χάρις στους πνευματώδεις διαλόγους μας γοητεύει και μας παρασύρει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα και αυτά που πρεσβεύει η 16χρονη ηρωίδα.  Επίσης εξαίρετοι όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, οι δεύτεροι ρόλοι.


The Holiday


H Αμάντα και η Άιρις, δυο άγνωστες μεταξύ τους κοπέλες, αποφασίζουν να ανταλλάξουν σπίτια για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η Αμάντα που (λόγω της δουλειάς της ως δημιουργός κινηματογραφικών trailers) βλέπει τη ζωή της ψυχρά, σαν τα «προσεχώς» του σινεμά, αφήνει το Λος Άντζελες και προσπαθεί να βρει γαλήνη στη Βρετανική εξοχή. Η Άιρις, υπερβολικά ευαίσθητη και ερωτευμένη για τρία χρόνια με ένα συνάδελφο που την αγνοεί, θα δανείσει το ήσυχο σπίτι της για να ξεχαστεί στο κοσμικό Λ.Α.. Στις διακοπές τους θα γνωρίσουν αντίστοιχα δυο  νέους ενδιαφέροντες ανθρώπους κι ίσως έναν έρωτα ή κάποιο φίλο που θα τους βοηθήσει να ξεχάσουν τα προβλήματά τους…
Το “The Holiday” είναι μια τυπική γλυκερή ρομαντική κομεντί που απευθύνεται σε αγαπημένους, ερωτευμένους ή μόλις χωρισμένους θεατές και, ιδιαίτερα μέσα στη μελαγχολία των Χριστουγέννων, αποτελεί μια αξιοπρεπή πρόταση για όποιον του αρέσει το συγκεκριμένο genre.
Αν και υπάρχουν καλές στιγμές, το λαμπερό καστ αρκείται σε διεκπεραιωτικές ερμηνείες, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον Eli Wallach στο ρόλο υπερήλικου σεναριογράφου από τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ. Κατά τα άλλα, η Cameron Diaz, η Kate Winslet, ο Jude Law και ο Jack Black αδυνατούν να πείσουν ότι πέρα από πολύ καλά παιδιά οι χαρακτήρες τους έχουν και προσωπικότητα.

 

Superbad


o Superbad είναι μία teen κωμωδία που παρά την κοινότοπη αρχική ιστορία των παριων παιδιών του σχολείου που προσπαθούν μάταια να ξεχωρίσουν – ενδεχομένως κουβαλώντας παράνομο αλκοόλ σε ένα πάρτι μόνον και μόνον για να γίνουν αποδεκτά  - και κυρίως να κάνουν σεξ με μία μισομεθυσμένη κορασίδα που υπό την επήρρειαν της μέθης ενδίδει σ’οιονδήποτε, τελικά αποδεικνύεται εύστοχο και πνευματώδες. Η ταινία απευθύνεται σ’εφήβους, διαθέτει  αρκετά έξυπνα ευρήματα, οι τρεις πρωταγωνιστές είναι υπέροχοι, οι διάλογοι, αν και μακράν της μεσογειακής αντίληψης, είναι εύστοχοι και διασκεδαστικοί. Μια ταινία για ένα ευχάριστο δίωρο με τη παρέα σας η τους συμμαθητές σας.