2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μιχάλης Ταμηλος - Με την Ευρώπη για την ποτάμια κληρονομιά

Δημοσίευση: 12-04-2008 - Τεύχος: Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)



ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΑΜΗΛΟΣ

Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια

“Με την Ευρώπη για την ποτάμια κληρονομιά”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Βασίλειος Μέγας

Kύριε Δήμαρχε έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που συστάθηκε το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, στο οποίο είστε Πρόεδρος. Τί έχετε επιτύχει ως Δίκτυο σε αυτό το διάστημα;
Η ανάγκη για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που έχουν τα ποτάμια που διασχίζουν διάφορες πόλεις, κυρίως προβλήματα μόλυνσης, αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και προοπτικές για την αξιοποίησή τους και την ανάπλαση τους ήταν το βασικό ερέθισμα για τη δημιουργία ενός ελληνικού δικτύου πόλεων με ποτάμια πριν από δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό των δύο χρόνων μέσα από σειρά συναντήσεων και διοργάνωση ημερίδων με τη συμμετοχή ειδικών και πανεπιστημιακών, σχετικών με τη διαχείριση υδάτινων πόρων είχαμε την ανταλλαγή εμπειριών και σωστών πρακτικών μεταξύ των εταίρων του δικτύου αλλά και μεταξύ των εταίρων - μελών του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιοχών με Ποτάμια του οποίου το Δίκτυο μας αποτελεί μέλος.

Τί προβλήματα συναντήσατε στην πορεία;
Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην πορεία αυτή των δύο χρόνων έχουν να κάνουν με την δυσκολία συχνής και εμπεριστατωμένης επικοινωνίας μεταξύ των μελών - εταίρων, γι? αυτό και προσπαθούμε μέσα από σειρά συναντήσεων και ενίοτε συνελεύσεων, τακτικών και εκτάκτων, να διατηρούμε ζωηρό το ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του Δικτύου για τους στόχους και τις επιδιώξεις μας.

Σε σχέση με το τελευταίο, δηλαδή την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, είχατε την ανταπόκριση που περιμένατε από τους πολίτες των δήμων που απαρτίζουν το Δίκτυο;
Θεωρούμε ότι υπήρχε κάποια σχετική ευαισθητοποίηση των πολιτών και γενικότερα της κοινής γνώμης για τα ζητήματα των ποταμών και του περιβάλλοντος, θα μπορούσε όμως η ευαισθητοποίηση αυτή να είναι μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη. Στόχος μας είναι μέσα από διαρκή ενημέρωση και κάποια ενημερωτικά προγράμματα κυρίως στα σχολεία να αφυπνίσουμε τους νέους για τα προβλήματα των ποταμών και γενικότερα των υδάτινων πόρων.

Το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια είναι μέλος της «Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιοχών με Ποτάμια» (Union des Terres de Rivieres). Ποιά είναι τα οφέλη αυτής της συμμετοχής;
Τα οφέλη της συμμετοχής του Ελληνικού Δικτύου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Περιοχών με Ποτάμια είναι πολύπλευρα. Υπάρχει ένα φόρουμ συνάντησης και ανταλλαγής μεταξύ δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικών μετόχων για την διαρκή διαχείριση της περιοχής και των υδάτινων πόρων. Ένα ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο για την επεξεργασία των προτάσεων και των κοινών σχεδιών που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Ένα λόμπι πίεσης που έχει πρόσβαση, ξεκινώντας τοπικά και καταλήγοντας στις ευρωπαϊκές διοικητικές και πολιτικές δομές. Και ιδιαίτερα μέσω της Ένωσης υπήρξε η δυνατότητα συμμετοχής σε διακρατικά προγράμματα INTERREG III αλλά και η μελλοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα INTERREG IV C.

Ποιοί είναι οι επόμενοι σας στόχοι;
Αισιοδοξούμε και πιστεύουμε ότι το Δίκτυο θα εδραιωθεί και θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, με τη συμμετοχή νέων μελών - εταίρων έτσι ώστε να μπορέσει πιο αποτελεσματικά και πιο μεθοδικά να υλοποιήσει τους στόχους του που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική (μέσω του τουρισμού, της μεταφοράς κ.λ.π.), πολιτιστική και εκπαιδευτική αξιοποίηση της γεωργικής και της ποτάμιας κληρονομιάς. Ακόμα η πραγματοποίηση μελετών και προγραμμάτων δραστηριοτήτων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες των ζωνών που βρίσκονται κοντά στις κοίτες του ποταμού και τέλος η εδραίωση ενός ομοσπονδιακού ευρωπαϊκού οργανισμού, από οργανισμούς που εμπλέκονται στην διαχείριση της περιοχής.