Γιώργος Παπαβασιλείου
“O Αμβρακικός και τα Τζουμέρκα να γίνουν η “βαριά βιομηχανία” της περιοχής μας”
Συνέντευξη: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ
Κύριε νομάρχα νοιώθετε ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα των εκλογών;
Είμαι ικανοποιημένος γιατί ο συνδυασμός μου πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό που πηρε ποτέ σε πρώτη εκλογή υποψηφιος νομάρχης. Πλησιάσαμε το 50%, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος αφουγκράστηκε το δικό μου μήνυμα για ανανέωση.
Προεκλογικά σας είχα ρωτήσει για το πρόγραμμά σας και μου είπατε ότι όποιος μπλέκεται με πολλά πράγματα χάνεται και ότι αν καταφέρετε, στη διάρκεια της τεραετίας, να κάνετε τέσσερα πράγματα θα ήσασταν ευχαριστημένος. Σήμερα, με την ιδιότητα του νομάρχη πλέον, έχετε κατά νου αυτους τους τέσσερις στόχους;
Τους έχω πράγματι στο μυαλό μου. Ο πρώτος είναι η κατασκευή και λειτουργία του νέου Διοικητηρίου. Η διασπορά των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε διαφορετικά σημεία της πόλης καθιστά τη λειτουργία της προβληματική. Αλλο πράγμα είναι ένας πολίτης, προκειμένου να διεκπεραιώσει μια δουλειά του, να χρειάζεται να ανέβει έναν όροφο και άλλο να τρέχει στην άλλη άκρη, όπως γίνεται σήμερα.
Αν και όλοι συμφωνούν με την ανάγκη ενός νέου Διοικητηρίου, εντούτοις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πού πρέπει να χτιστεί...
Επειδή ακούγεται ως λύση το στρατόπεδο Παπακώστα, η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να θίξουμε τον αρχικό χωροταξικό σχεδιασμό του, που είναι να παραμείνει αθλητικό κέντρο. Υπάρχει ήδη το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο, κάλλιστα μπορεί να γίνει το Στάδιο και να συγκεντρωθούν έτσι εκεί όλες οι αθλητικές δραστηριότητες της πόλης. Γιατί λοιπόν να πάμε να προσθέσουμε σε ένα χωροθετημένο μέρος ένα ακόμα κτίριο και να μη το φτιάξουμε στην περιοχή, όπου βρίσκεται το Δημαρχείο, η Αστυνομία, θα χτιστεί το ΙΚΑ, το νέο Δικαστικό Μέγαρο; Νομίζω ότι η επιλογή αυτή βρίσκει σύμφωνους και τους περισσότερους θεσμικούς φορείς. Βέβαια υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με καταπατήσεις και απαλλοτροιώσεις, αλλά που αντιμετωπίζονται. Πιστεύω ότι σε δύο χρόνια μπορούμε να έχουμε ένα μοντέρνο Διοικητήριο με προοπτική πεντηκονταετίας.
Οι άλλοι τρείς στόχοι;…
Ο δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης, διότι ανάπτυξη χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος για να εγκατασταθούν εκεί παραγωγικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο νομός, δεν γίνεται. Θα έρθουμε σε συννενόηση με τους δήμους προκειμένου να βρεθεί ένας τέτοιος χώρος.
Έχετε υπόψη τέτοιους χώρους;
Είναι η περιοχή της Φιλοθέης, των Σελλάδων και ενδεχομένως και άλλη που μπορεί να προκύψει μετά τις επαφές που θα έχουμε με τους δημάρχους.
Χώρος μπορεί να βρεθεί, βιομηχανίες θα έρθουν;
Εκτιμώ ότι η Άρτα βγαίνει απο την απομόνωση, και με τη λειτουργία της Ιονίας Οδού που θα επιτρέπει την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση, θα υπάρξει και αυτή η δυνατότητα.
Ο τρίτος στόχος;
Είναι η άρση της απομόνωσης της Άρτας και η επικοινωνία με τους όμορους νομούς. Κάποιες μελέτες που είναι έτοιμες θα τις εντάξουμε σε εγκεκριμένα προγραμμάτα προκειμένου να συνδεθούμε συγκοινωνιακά με τους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας.
Ο τέταρτος στόχος είναι να βοηθήσουμε τα εκπαιδευτικά συγκροτήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού που αντιμετωπίζουν προβλήματα. ΄Εχουμε έλλειμα σε δημοτικά σχολεία, υπάρχει η εκκρεμότητα με το 7ο Δημοτικό σχολείο της Άρτας που σήμερα στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο κτίριο και για το οποίο εκτιμώ ότι άμεσα θα ανακοινωθεί η αγορά οικοπέδου και μέσα σε ένα χρόνο θα έχει γίνει η μεταστέγαση.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι οι τέσσερις στόχοι σας για την τετραετία που έρχεται είναι: Διοικητήριο, Βιομηχανική Ζώνη, Οδικοί ΄Αξονες, Σχολεία.
Και βέβαια το ζήτημα του πολιτισμού και του τουρισμού
Με προλάβατε κύριε Νομάρχα, διότι θεωρώ ότι η πόλη και ο νομός της Άρτας υστερεί κατά πολύ σε αυτόν τον τομέα, αν και δεν της λείπουν ούτε οι φυσικές ομορφιές ούτε τα ιστορικά μνημεία...
Έχετε δίκιο, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, όπως είναι ο Αμβρακικός και τα Τζουμέρκα, μπορεί να γίνει η "βαριά βιομηχανία" της περιοχής μας.
Η πρόσφατη ΚΥΑ για τον Αμβρακικό εκτιμάτε ότι θα εμποδίσει μια τέτοια ανάπτυξη;
Θετική η ΚΥΑ, αλλά εκτιμώ ότι έχει ορισμένες αδυναμίες η καλύτερα υπερβολές θα έλεγα.
Οι περιοχές που "θίγονται" λένε ότι καλή η προστασία του κόλπου αλλά πρέπει και εμείς να επιβιώσουμε...
Κοιτάξτε, η ΚΥΑ επιδέχεται βελτιώσεων αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν, για παράδειγμα, πτηνοτροφικές μονάδες μέσα στη ζώνη προστασίας και χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται μέτρα για τα απόβλητα. Πρόσφατα εγκρίθηκε ένα κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ για την βελτίωση των περιβαλλοντικών χώρων και εγκατάστεων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού που σημαίνει ότι εκεί μπορεί να κλείσει μια πληγή, διότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για να λέμε ότι ο Συνεταιρισμός δουλεύει κάτω από συνθήκες που θα επέτρεπαν τη λειτουργία του. ΄H οι προβλέψεις της ΚΥΑ για βιολογικούς καθαρισμούς στους δήμους Αράχθου, Φιλοθέης, Αμβρακικού. Υπάρχει λοιπόν μια γενικότερη πρόνοια για το περιβάλλον και άρα η ΚΥΑ είναι χρήσιμη. Ωστόσο από μόνη της η ΚΥΑ δεν λύνει κανένα πρόβλημα ανάπτυξης αν δεν βρεθούν τρόποι ανάδειξης δραστηριοτήτων μέσα στο χώρο αυτό και αξιοποίησης της περιοχής. Για αυτό εκτιμώ ότι χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Για το σχεδιαζόμενο Εθνικό Πάρκο των Τζουμέρκων τι λέτε;
Ήδη έχουμε κάνει μια άτυπη συζήτηση με τους εμπλεκόμενους δήμους Αγνάντων και Αθαμανίας και τις κοινότητες Θεοδωριάνων και Μελισσουργών και έχουμε διατυπώσει τις παρατηρήσεις μας. Για παράδειγμα, το ξενοδοχείο των 30 κλινών επιτρέπεται, ενώ των 40 όχι; Πόσα ξενοδοχεία μπορουν να γίνουν στη περιοχή; ελάχιστα. Λέμε λοιπόν αυτά να γίνουν, χωρίς περιορισμό κλινών. Να μπορούν να γίνουν μικρές μονάδες, όπως εμφιάλωσης και σε εκτάσεις πάνω των 400 μέτρων που θέτει ως περιορισμό, ή να μπορούν να ανοίγονται αγροτικοί δρόμοι για να μετακινούνται οι κτηνοοτρόφοι. Γενικά εμείς ζητάμε παραγωγικές δρατηριότητες μικρής κλίμακας και ρυθμίσεις που να μην αναστέλλουν την ανάπτυξη. Διαφορετικά πως θα φέρουμε τον κόσμο πίσω στα χωριά του;
Για τα μεγάλης κλίμακας όμως έργα, όπως είναι το σχεδιαζόμενο φράγμα στον Άραχθο, ποια είναι η θέση σας;
Σήμερα που υπάρχουν οι δυνατότητες αξιοποίησης και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως είναι η βιοενέργεια, η αιολική ενέργεια, και τις οποίες προωθεί η Ευρωπαική Ενωση, εμείς γιατί να φτιάξουμε ένα ακόμα φράγμα στον ΄Αραχθο, τη στιγμή μάλιστα που δεν το θέλουν και οι τοπικές κοινωνίες; Το περιβαλλοντικό κόστος και οι επιπτώσεις δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε βάθος χρόνου. Προσβλέπουμε στη δημιουργία κάποιων θέσεων και παραβλέπουμε τη διαταραχή που θα υποστεί το οικοσύστημα. Ας αξιοποιήσουμε διαφορετικά τον Άραχθο, μέσα απο τις διάφορες μορφές τουρισμού. Προσωπικά είμαι αντίθετος στην κατασκευή του φράγματος και αυτό θα υποστηρίξω.
Κύριε Νομάρχα μου δίνετε την ευκαιρία να σας θυμίσω την εικόνα ενός ξεραμένου Αράχθου, ιδιαίτερα κάτω από το ιστορικό γεφύρι, τις περισσότερες μέρες του χρόνου, συνέπεια της αδιαφορίας της ΔΕΗ να τηρεί τη συμβατική της υποχρέωση για συνεχή ροή του ποταμού. Πως το σχολιάζετε;
Τη ΔΕΗ την ενδιαφέρει μόνο η παραγωγή ενέργειας, ωστόσο αυτό είναι θέμα που δεν αφορά άμεσα το Νομάρχη, αλλά είναι θέμα γενικότερης πολιτικής.
Για την σκοπούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος ποιά είναι η θέση σας ;
Όπως ξέρετε εκφράζω ένα χώρο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, που έχει άμεση σχέση με το περιβάλλον. Ως ΓΕΩΤΕΕ, πήραμε απόφαση εναντίον της τροποποίησης του άρθρου 24 και σύντομα σε ημερίδα που θα διοργανώσουμε θα πούμε αναλυτικά τις θέσεις μας. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκδηλώνονται υπερβολικές ευαισθησίες απο πλευράς δασαρχών που όλα τα χαρακτηρίζουν δάση. Μπορούν να βρεθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, όπως είναι εκείνα των οικοδομικών συνεταιρισμών, χωρίς να χρειαστεί συνταγματική αναθεώρηση. Πολιτικά, εκτιμώ, ότι δεν θα έχει καμία τύχη.
Νομαρχιακό Συμβούλιο;
Η καλύτερη σύνθεση, και συμπεριλαμβάνω σε αυτή και την αντιπολίτευση.
Σήμερα νομάρχης, αύριο τί;
Στην πολιτική ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Βεβαίως η εξάντληση της τετραετίας είναι δεδομένη.
Της επόμενης;
Εαν ωριμάσει κάτι άλλο ή αν απαιτηθεί κάπου αλλού η παρουσία μου δεν αποκλείω να το κάνω. Θέλω να πω όμως ότι αν ξεκινήσεις ένα έργο και αυτό γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία θα είναι αποστασία να το αφήσεις στη μέση. Για αυτό βλέπω ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να συνεχίσω και την επόμενη τετραετία, βέβαια και με την ψήφο του λαού.
Κοιτάζοντας από το τέλος της τετραετίας ή της οκταετίας προς τα πίσω, ποιό έργο σας, φαντάζεστε, θα ήταν εκείνο που θα σας άφηνε βαθιά ικανοποιημένο;
Να έχει αναδειχθεί η Αρτα σε ένα πολιτισμικό και τουριστικό κέντρο