2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Πόλεις με ποτάμια

Δημοσίευση: 12-04-2008 - Τεύχος: Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)



Πόλεις με ποτάμια

Εικοσιδύο ελληνικές πόλεις συμμετέχουν στο Δίκτυο

Του Βασιλείου Μέγα

Από πολύ παλιά οι άνθρωποι έκτιζαν τις κατοικίες τους κοντά στις παραποτάμιες περιοχές. Αργότερα, η ίδρυση κοινωνιών στις όχθες των ποταμών απέκτησε με τα χρόνια, ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους ανθρώπους. Στην Ευρώπη, το ποτάμι θεωρείται κέντρο της πόλης, κέντρο της ζωής καθώς η πόλη αναπτύσσεται και στις δύο όχθες του ποταμιού. Στην Ελλάδα οι ποταμοί, κατείχαν εξέχουσα θέση στο αρχαιοελληνικό πάνθεον. Ο Αλιάκμονας, ο  Αχελώος,  ο Πηνειός ήταν θεότητες που έδωσαν το όνομά τους στους ποταμούς.  Στην Λάρισα, πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων βρίσκεται και στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού, στην Άρτα  η αρχαία Αμβρακία θεμελιώθηκε δίπλα στα νερά του Αράχθου.
Η σπουδαιότητα των ποταμών για τις πόλεις που διαρρέουν αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι τον Φεβρουάριο 2006, με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων και της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης “ΔΕΚΑ” Τρικάλων, συστάθηκε το “Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια”. Μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία που περιλαμβάνει 22 δήμους της χώρας και ο σκοπός της έγκειται στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, στην αξιοποίηση των ποταμιών, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον και στην γενική συμμετοχή για καλύτερες πόλεις στην Ευρώπη.  Στο “Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια” συμμετέχουν 7 δήμοι από τη Θεσσαλία, 3 από την Κεντρική Μακεδονία, 3 από τη Δυτική Μακεδονία, 3 από την Ήπειρο (μεταξύ των οποίων και ο δήμος Αρταίων), 2 από τη Θράκη, 3 από τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.  Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους δημάρχους των δήμων που συμμετέχουν σ'αυτή τη προσπάθεια. “Το ποτάμι, όπως διέρχεται από το σώμα των πόλεων, είναι εκ των πραγμάτων ένα ιδιαίτερο στοιχείο της πόλης που παρεμβαίνει στη λειτουργικότητά της. Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο καθώς αποτελεί καταλύτη για τη συνολική της εικόνα”  δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Δικτύου, δήμαρχος Έδεσσας, Ιωάννης Σόντρας.
Το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια είναι ένα από τα 24 μέλη - φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιοχών με Ποτάμια ((Union des Terres de Rivieres-UTdR) στην οποία εκπροσωπούνται 10 χώρες μέλη της Ε.Ε.  Η UTdR  δραστηριοποιείται από το 1994 και αριθμεί 70 εταίρους από χώρες της Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ισπανία κ.α. Από την Ελλάδα στην UTdR συμμετέχει, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg IIΙC South, η ΔΕΚΑ Τρικάλων,  ως μοναδικός ελληνικός εταίρος. Ο στόχος του Ευρωπαικού Δικτύου είναι η συμμετοχή στη δυνατότητα προώθησης κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η επικοινωνία και οι δράσεις του δικτύου U.TdR επικεντρώνονται σε ζητήματα διαχείρισης των ποτάμιων λεκανών. Η συμμετοχή του Ελληνικού Δικτύου, όντας το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά το Γαλλικό, αναδεικνύεται σε μια από τις πιο σημαντικές. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαικές πόλεις (Τορελαβέγκα Ισπανίας, Βρυξέλλες κ.α.), οδήγησαν να ληφθούν αποφάσεις που βοήθησαν να καλυτερεύσει η εικόνα ορισμένων πόλεων.
Σήμερα η ανθρωπότητα διανύει μια δύσκολη εποχή. Η ισορροπία του πλανήτη έχει διαταραχτεί επικίνδυνα και αν δεν προσέξουμε, πολύ σύντομα θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Το νερό, που αποτελεί το πιο βασικό παράγοντα για τη δημιουργία και τη διατήρηση της ζωής, μολύνεται καθημερινά και σε μεγάλο βαθμό. Οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια που βρίσκονται κοντά στις πόλεις, ρυπαίνονται  πολύ εύκολα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.
Το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια χρειάζεται τη συμπαράσταση των πολιτών. Χρειάζεται θέληση, επιμονή και υπομονή προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του. Το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει περισσότεροι από δέκα Δήμοι με ποτάμια στην Ελλάδα γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.  Το νερό είναι ζωή, και το ποτάμι μια πηγή ζωής που οφείλουμε να προστατέψουμε.