2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Ψεύτη Μπίλλυ

Δημοσίευση: 12-04-2008 - Στήλη: 26510 - Τεύχος: Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)



  • Πολύς ντόρος έγινε το μήνα που πέρασε για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και τον χαρακτηρισμό αυτού ως μνημείου εθνικής εμβέλειας και όχι παγκόσμιας. Παρατάξεις, σύλλογοι και φορείς με ανακοινώσεις τους ο ένας μετά τον άλλο καταδίκαζε τον χαρακτηρισμό αυτό και παρουσίαζε ο καθένας την δική του εκδοχή για το ποιος φταίει για την μη ένταξη της Δωδώνης στα παγκοσμίου φήμης μνημεία. Πάντως ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δωδώνης αλλά και τον Υπουργό πολιτισμού προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο της UNESCO. Περιμένουμε λοιπόν…

  • Μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε και με την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και την πρωτοβουλία δύο δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης να χειριστούν οι ίδιοι το απορριμματοφόρο και να μαζέψουν τα σκουπίδια, μια ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικαλιστών του χώρου οι οποίοι κατηγόρησαν τους δύο συμβούλους για προσπάθεια απεργοσπασίας και για χρησιμοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
    Πέρα όμως από την απεργία των ανθρώπων της καθαριότητας, πολλοί ήταν και οι Γιαννιώτες που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στον Απρίλιο να δούμε και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές να κατεβαίνουν στους δρόμους αντιδρώντας αυτή τη φορά στον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό που προωθεί το Υπουργείο, έναν κανονισμό που σύμφωνα με δηλώσεις μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο. Επιπλέον αντιδρούν στους τετραετής αναπτυξιακούς προγραμματισμούς του Υπουργείου με το κάθε πανεπιστήμιο, θεωρώντας ότι έτσι ακυρώνεται η ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και ανοίγει πιο εύκολα ο δρόμος της κρατικής χρηματοδότησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
    Ακάθεκτοι όμως φαίνεται να συνεχίζουν την πολυήμερη επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί των Ιωαννίνων διεκδικώντας τις απλήρωτες, δύο και πλέον μηνών, εφημερίες. Όπως άλλωστε δήλωσε και το προεδρείο της Ένωσης των γιατρών, μετά τον εκβιασμό που δέχτηκαν οι ειδικευόμενοι γιατροί προκειμένου να μην μετάσχουν στην επίσχεση, οι νοσοκομειακοί φαίνονται περισσότερο διατεθειμένοι να συνεχίζουν τον αγώνα τους.

  • Αλλά για να αλλάξουμε λίγο κλίμα να πούμε πως παρά τις δυσμενείς μετεωρολογικές προβλέψεις, ο καιρός ήταν τελικά σύμμαχος και έτσι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας δεν πήγαν στράφι, το αντίθετο μάλιστα οι Γιαννιώτες έδωσαν το παρόν τιμώντας τόσο την φλόγα όσο και τους Γιαννιώτες αθλητές που συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία, με κορυφαίο τον 4ο Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Γιώργο Μαρκούλα. Το όφελος για την πόλη των Ιωαννίνων από το πέρασμα της φλόγας ήταν 6 λεπτά παγκόσμιας προβολής μέσω τηλεοπτικού σταθμού που μετέδιδε την τελετή.

  • Για τους θεατρόφιλους η επόμενη είδηση καθώς ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Μπίλλυ ο Ψεύτης» των Κηθ Γουωτερχαους και Γουίλλις Χωλ στο θέτρο Πολυθέαμα. Η παράσταση που ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή πραγματεύεται το αδιέξοδο ενός νεαρού ο οποίος προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της καταπιεστικής επαρχίας όπου ζει και να δώσει σάρκα και οστά στις επιθυμίες του για μια καλύτερη ζωή. Το οικογενειακό του περιβάλλον όμως με τον συντηρητισμό και τις κοινωνικές του αγκυλώσεις αγωνίζεται να τον κρατήσει κοντά του, με όλα τα κωμικοτραγικά επακόλουθα. Ένα έργο σύγχρονο και οικείο αφού ο κάθε θεατής θα βρει στο τέλος ένα Ψεύτη Μπίλλυ στην καθημερινότητά του.