2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 29

Δημοσίευση: 12-03-2008 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 29 (Μάρτιος 2008)



Εl Greco

Σχεδόν δέκα  χρόνια μετά τον Καβάφη ο Γιάννης Σμαραγδής στοχάζεται επιτυχώς πάνω στον El Greco και το κάνει με συνέπεια και σοβαρότητα παραδίδοντας στο ελληνικό κοινό ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα ελληνικά έργα των αρχών του 21ου αιώνα. Η διεθνούς συμπαραγωγής ταινία πληροί κατά μέγιστο λόγο τις περισσότερες σημαντικές παραμέτρους ενός κινηματογραφικού έργου, ήτοι την αισθητική αρτιότητα, την περίτεχνη και πλήρως εμπεριστατωμένη σκηνοθετική προσέγγιση, τις εξαίρετες ερμηνείες ενός εκλεκτού επιτελείου ηθοποιών, τον ισορροπημένο αφηγηματικό ρυθμό, και την εξαίρετη ατμόσφαιρα εποχής σκιαγραφώντας εν τέλει επιτυχώς τον ζωγράφο και τον αγώνα του να δημιουργήσει, και καθιστά τον θεατή κοινωνό ενός τρυφερού δράματος που αφυπνίζει στη ψυχή μας μια ανεπαίσθητη συγκίνηση. Αξίζει να τη δείτε.

 Eπικίνδυνες Υποσχέσεις

Στο Eastern Promises ο Cronenberg συνεργάζεται εκ νέου με τον Mortensen που με την εξαίρετη Naomi Watts συνθέτουν ένα υπέροχο δίδυμο. Μετά το Τέλος της Βίας  ο Cronenberg επιστρέφει για να επαναδιαπραγματευτεί την βία και τα ερείσματα που την θέτουν σε κίνηση. Μια νεαρή μαία νρίσκει το ημερολόγιο μιας ανήλικης μητέρας που πεθαίνει στη γέννα. Η απόπειρα δολοφονίας κατά του νεογέννητου τη βάζει σε υποψίες και γυρεύει τη βοήθεια του Ρώσου θείου της στη μετάφραση του ημερολογίου. Εκείνος τη συμβουλεύει να αφήσει το μωρό στη μοίρα του γιατί ανήκει στη ρωσική μαφία. Μα η νεαρή μαία είναι αποφασισμένη να σώσει το παιδί, και γι’αυτό γυρεύει τη βοήθεια του μέλος της ρωσικής μαφίας Mortensen. Μια ταινία πιστή στο ύφος και την αισθητική του Croneneberg που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους θιασώτες του σκηνοθέτη αλλά και όσους δεν γνωρίζουν τα έργα του.

Πρώτη φορά νονός

Ο αμερικανοτραφής γιός του αρχηγού της «Δημοκρατικής Παράταξης», Άλεξ, θα γίνει για πρώτη φορά νονός, αντικαθιστώντας τον πολυάσχολο πατέρα του στη βάφτιση του παιδιού ενός κομματικού παράγοντα στη Κρήτη του ‘60. Η ευθύνη του είναι μεγάλη, καθώς θα πρέπει να φανεί αντάξιος του πατέρα του και να εξασφαλίσει τα 150 «ψηφαλάκια» που έχει θέση σαν στόχο ο παράγοντας. Η νέα αυτή ταινία της Όλγας Μαλέα, βασισμένη στο βιβλίο και τις εμπειρίες του συγγραφέα Νίκου Παπανδρέου, γιού του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου αντλεί στοιχεία από ταινίες του «παλιού» ελληνικού κινηματογράφου και επενδύει στην ερμηνευτική δεινότητα του Καφετζόπουλου και της Καστάνη. Αν και η κυρία ιστορία, καίτοι απηρχαιωμένης αντίληψης παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον και παρακολυθείται σχετικά ευχάριστα, οι παράλληλες ιστορίες που συμπληρώνουν το ισχνό σενάριο αφήνουν αδιάφορο το θεατή. Η Μαλέα πιθανώς σεβόμενη το πρωτότυπο έργο προσεγγίζει το θέμα κατά τρόπο που το «Πρώτη φορά Νονός» δείχνει να  δικαιώνει την άγρα ψήφων από τους κομματικούς παραγοντες, τα ρουσφέτια και την διαφθορά που ανέκαθεν ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία. Ατυχώς ο Κιμούλης στο ρόλο του αρχηγού, δεν πείθει, ενώ κι ο μικρός Tex Pardue καίτοι συμπαθέστατο αμερικανάκι στην όψη πολλές φορές συλλαμβάνεται αμήχανος και εκτός κλίματος. Εν κατακλείδι η ταινία είναι μια ευχάριστη νότα για το μέσο θεατή που επιθυμεί να παρακολουθήσει μια απλή, διασκεδαστική ιστορία στο βίντεό του.

 

 

 Eρωτευμένη Τζέιν

Κινηματογραφική εκδοχή του μεγάλου, ανεκπλήρωτου νεανικού έρωτα της διάσημης Αγγλίδας συγγραφέως Jane Austen, που συνέβαλε ώστε να αφυπνιστεί και να εκδηλωθεί το συγγραφικό της ταλέντο. Μία ρομαντική κομεντί εποχής στο ύφος εκείνων που έγραψε η ίδια η Austen με εξαιρετικές ερμηνείες από την γλυκύτατη Anne Hathaway, που χαρήκαμε στο Ο Διάβολος φορούσε Πράντα και τον McAvoy, που θαυμάσαμε ως γιατρό στο Τελευταίο βασιλιά της Σκωτίας. Μια ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή, επιτυχημένη αναπαράσταση της βικτωριανής εποχής, μια ταινία που θα συγκινήσει του λάτρεις των αισθηματικών ιστοριών και ιδιαίτερα το γυναικίο κοινό