2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


BLU - RAY vs HD-DVD - And the winner is... Blu Ray

Δημοσίευση: 12-03-2008 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 29 (Μάρτιος 2008)



BLU - RAY vs HD-DVD

And the winner is... Blu Ray

Ο πόλεμος τελείωσε. Και επίσημα πια από τον κύριο υποστηρικτή του HD-DVD (λέγε με Toshiba) ο οποίος με ανακοίνωση της στις 19 Φεβρουαρίου 2008, έπαψε πλέον να υποστηρίζει το παιδί του, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Το κύριο πλήγμα για το HD-DVD επήλθε λίγο καιρό πριν, όταν ο μεγαλύτερος παραγωγός DVD στον κόσμο, η Warner Bros Studios, ανακοίνωσε μέσα στον Ιανουάριο ότι επιλέγει το Blu Ray format σαν το κύριο format για τη μετάβαση και προσφορά των ταινιών της σε High Definition. Μέχρι τη στιγμή εκείνη οι ταινίες φτιαχνότανε και στα δύο format.
Ο “αγώνας” για την κυριαχία του ενός από τα δύο  format θυμίζει κάτι από τα παλιά: VHS vs Betamax. Ο πόλεμος της βιντεοκασσέτας τότε, με το VHS της JVC να επικρατεί απέναντι στο Betamax της Sony.
Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι: ο κόσμος γέμισε με κασέτες VHS.
Όπως αποδείχτηκε όμως η Sony δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει ξανά τα ίδια λάθη. Τα δύο στρατόπεδα τα οποία είχαν σχηματιστεί περιελάμβαναν πολλές εταιρίες – κολοσσούς. Το Blu-ray στήριζαν οι Hitachi, LG, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, Thomson,  Apple, Dell και Panasonic. Το δε HD-DVD οι Toshiba, NEC, Sanyo, Microsoft, RCA, Kenwood, Intel, Venturer Electronics, Memory-Tech Corporation, υπήρχε δε και μη αποκλειστική υποστήριξη από τις Acer, Asus, HP, Hitachi Maxell, LG, Lite-On, Onkyo, Meridian, Samsung και Alpine. Η απόφαση της Warner όμως επέφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά και πολλές εταιρίες έσπευσαν να συνδράμουν με αυτή. H Walmart, η Netflix και η Best Buy τις αμέσως επόμενες ημέρες δήλωσαν τη στήριξη τους στο Blu ray. Από τεχνική απόψεως η αλήθεια είναι ότι το Blu-ray είναι ανώτερο:  50GB vs 30GB του HD-DVD, μικρό μήκος κύματος (405nm) του laser το οποίο επιτρέπει την πυκνή αποθήκευση δεδομένων συνδυασμένο με μικρότερο pit width και απόσταση μεταξύ των tracks. Και τα δύο format χρησιμοποιούν μπλε – βιολετί laser προκειμένου να διαβάσουν την επιφάνεια του δίσκου. Επιπρόσθετα το Blu – ray έχει και πιο ισχυρές δικλείδες ασφάλειας κατά της αντιγραφής, κάτι το οποίο σίγουρα έπαιξε το ρόλο του για την επιλογή του. Πολλοί που αγόρασαν HD-DVD player και επένδυσαν εκεί τα χρήματα τους, δυστυχώς θα πρέπει να ξανα-αγοράσουν Blu-ray players, μιας και σχεδιάζεται η πλήρη απόσυρση από την αγορά έως τον Ιουνιο του 2008.
Το Blu-ray είναι ο νικητής της μάχης και είναι εγγυημένα το φυσικό μέσο με το οποίο οι νέας γενιάς High Definition οπτικοί δίσκοι  θα προωθηθούν στην αγορά. Παρόλα αυτά η συνεχόμενη αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο Internet και οι ολοένα και αυξανόμενες υπηρεσίες downloading, σημαίνουν ότι το Blu-ray θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα προκλήσεις τις οποίες το VHS και το DVD δεν είχαν, στην ίδια χρονική περίοδο του κύκλου ζωής τους.