2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Ονειρότοποι

Δημοσίευση: 12-03-2008 - Στήλη: 26510 - Τεύχος: Τεύχος 29 (Μάρτιος 2008)



  • Μεγαλοπρεπείς ήταν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 95η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, εκδηλώσεις οι οποίες όμως, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να το διαψεύδουν, στιγματίστηκαν από την στάση που κράτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ο οποίος αρνήθηκε να παραβρισκόταν στο δείπνο προς τιμήν του αν η δεξίωση λάμβανε χώρα στο Grand Serai, τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα που χτίστηκε στη θέση του παλιού ΞΕΝΙΑ. Και αυτό γιατί, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από την Δημοτική Αρχή ότι το κτίσμα είναι καθ’ όλα νόμιμο, οι καταγγελίες περί πολεοδομικών παραβάσεων και εργοταξιακό ρεύμα επανήλθαν δριμύτερες, κάτι που ανάγκασε από την μία τον Κάρολο Παπούλια να αρνηθεί να παραβρεθεί στο χώρο και από την άλλη την δημοτική αρχή να πραγματοποιήσει τη δεξίωση σε άλλο ξενοδοχείο.

  • Ένα άλλο θέμα που πυροδότησε αντιδράσεις είναι η πρόταση για κατασκευή  του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων όχι στο Ελληνικό, κάτι που είχε προκαλέσει στο παρελθόν θύελλα διαμαρτυριών, αλλά στην Αετορράχη του Δήμου Κατσανοχωρίων. Μάλιστα με ανακοίνωσή του το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής κάνει λόγο για αδιανόητη μεθόδευση καλώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υφυπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Άμυνας που είναι Γιαννιώτες να πάρουν θέση για το θέμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής πάντως δέχτηκε να γίνει εκεί ο ΧΥΤΑ αρκεί να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Το λόγο τώρα έχει ο Περιφερειάρχης για να δούμε αν θα υπάρχει συνέχεια στο θέμα ή θα μπει ένα τέλος.

  • Πάντως αυτοί που δεν διαμαρτύρονται για κάτι είναι οι κυνηγοί. Μπορεί η κυνηγετική περίοδος να τελείωσε, ικανοποίηση όμως φαίνεται να επικρατεί στους κυνηγούς της πόλης αφού από το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο του Μαρτίου λειτουργεί, δοκιμαστικά αρχικά, το εκπαιδευτήριο σκύλων στην περιοχή Φορτώσι του Δήμου Κατσανοχωρίων.Σε δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί στο χώρο και εκτροφείο θηραμάτων, κυρίως λαγών, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου η δοκιμαστική αυτή περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού οι κυνηγοί δεν θα βγάζουν τα σκυλιά για εκπαίδευση στην ύπαιθρο και έτσι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον θηραματικό πληθυσμό.

  • Όσον αφορά τώρα τα πολιτιστικά νέα από την πόλη των Ιωαννίνων αξίζει να σημειωθεί η αναδρομική έκθεση του χαράκτη και ζωγράφου Βασίλη Καζάκου η οποία φιλοξενείται στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απώτερος σκοπός της έκθεσης είναι η ίδρυση μουσείου στο οποίο θα φιλοξενούνται έργα του Β. Καζάκου καθώς και το εργαστήριό του το οποίο σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ το μουσείο θα στεγαστεί σε διατηρητέο κτήριο που παραχωρεί η οικογένειά του στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων.
    Επίσης όλο τον Μάρτιο θα φιλοξενούνται στο χώρο Σύγχρονης Τέχνης Αμυμώνη έργα ζωγραφικής και κατασκευές της Κάτιας Βαρβάκη με τίτλο «Ονειρότοποι». Πρόκειται για έργα με σύμβολα και χρώματα εξωπραγματικά, στα οποία τα σύνορα ανάμεσα στο όνειρο και τη φαντασία δεν είναι καθορισμένα.

  • Μία ακόμη έκθεση, αυτή τη φορά ζωγραφικής και φωτογραφίας, θα φιλοξενείται όλο το Μάρτιο στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για έργα των Nicola Damiani και Γιώργου Μαυρογιώργου που τιτλοφορούνται «Ελευθεροί  Συνειρμοί». Η έκθεση αυτή εντάσσεται στο Φεστιβάλ «7 Ήλιοι και 7 Φεγγάρια» που σε συνεργασία με το Πνευμνατικό Κέντρο του Δήμου διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στις μουσικές της Μεσογείου.