2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Διαμαρτυρίες

Δημοσίευση: 09-02-2008 - Στήλη: 26510 - Τεύχος: Τεύχος 28 (Φεβρουάριος 2008)



 
  • Πέρασε κιόλας ένας μήνας από την έλευση του νέου χρόνου παρόλα αυτά το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει και πολύ. Με κινητοποιήσεις έφυγε ο παλιός ο χρόνος, με κινητοποιήσεις υποδεχτήκαμε και τον καινούργιο. Στους δρόμους κατέβηκαν πάλι οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων μετά την προ ημερών νέα Γενική Συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, η διοίκηση της οποίας εμφανίστηκε ανυποχώρητη στο αίτημα των κτηνοτρόφων για αύξηση της τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος. Είδαν και αποείδαν  οι κτηνοτρόφοι και αποφάσισαν την δημιουργία ενός καθαρά κτηνοτροφικού συνεταιρισμού προκειμένου να επιλύουν οι ίδιοι να προβλήματά τους. Τώρα κατά πόσο θα είναι επιτυχημένη η προσπάθεια το μέλλον θα δείξει.
    Με κινητοποίηση υποδέχτηκαν το νέο έτος και πολλοί εργαζόμενοι από όλη την Ήπειρο που βρέθηκαν στα Γιάννενα στο συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ για να διαδηλώσουν για καθολικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή αφού μέσα στον Φλεβάρη προγραμματίζονται από διάφορους κλάδους νέες κινητοποιήσεις με αιχμή, τι άλλο από το ασφαλιστικό. Με κινητοποίηση όμως υποδέχτηκαν και τον Υπουργό Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι φώναζαν συνθήματα για δημόσια δωρεάν παιδεία και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά των φοιτητών από την πόλη στο πανεπιστήμιο. Βέβαια σε αυτήν την κινητοποίηση οι φοιτητές δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον προορισμό τους καθώς διμοιρίες των ματ εμπόδισαν τη διέλευσή τους. Πάντως ο Υπουργός δεν απέκλεισε το αίτημα της διοίκησης του πανεπιστημίου για δημιουργία πολυτεχνικής σχολής στα Γιάννενα, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένη δέσμευση.

  • Mπορεί και φέτος τα Χριστούγεννα το Μέτσοβο να έσφυζε από ζωή και τουριστική κίνηση, παρόλα αυτά οι κάτοικοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται ότι από τις βρύσες των σπιτιών τους μπορεί να ρέει νερό, αυτό όμως είναι «αρωματισμένο» με πετρέλαιο! Το πρόβλημα προκλήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου όταν υπήρξε διαρροή πετρελαίου θέρμανσης από δεξαμενή πρατηρίου καυσίμων στη δεξαμενή νερού. Και μπορεί από τη μία ο δήμαρχος της περιοχής να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί, από την άλλη όμως οι κάτοικοι εξακολουθούν να κάνουν λόγο για μολυσμένο νερό και να ζητούν την αντικατάσταση της δεξαμενής προκειμένου να αποφευχθούν.

  • Και μιας και είπα προβλήματα υγείας, να αναφερθώ στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία που πρόσφατα προέβη στον απολογισμό των πεπραγμένων του 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι για 6η χρονιά συνεχίζει να λειτουργεί το Κέντρο Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού, κάτι που βοήθησε πολλές γυναίκες να διαγνώσουν έγκαιρα την εμφάνιση όγκου και να γιατρευτούν από αυτόν. Επιπλέον έτοιμη να αρχίσει το έργο της είναι και η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου η οποία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στις γυναίκες των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών.

  • Όσον αφορά τώρα τα πολιτιστικά νέα της πόλης αυτά είναι λιγοστά δεδομένου ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Γενάρης και ο Φλεβάρης είναι κυρίως αφιερωμένος στις κοπές της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με τον εκάστοτε κάθε φορά Σύλλογο να καλεί τα μέλη και τους φίλους σε συμμετοχή στην εκδήλωση. Εξαίρεση αποτελεί η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Γιαννιώτη καλλιτέχνη Τάσου Δήμου ο οποίος εκθέτει τα έργα του στο χώρο Σύγχρονης Τέχνης Αμυμώνη, έργα που αφορούν την απόδοση της γυναικείας μορφής μόνης ή ζευγαρωμένης.