2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σκι Στα Τζουμέρκα

Δημοσίευση: 09-02-2008 - Τεύχος: Τεύχος 28 (Φεβρουάριος 2008)



 

ΣΚΙ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Στη ράχη του Σταυρού των Τζουμέρκων, ανάμεσα σε Θεοδώριανα και Αθαμάνιο, και σε υψόμετρο 1400 το χιόνι δημιουργεί μαι φυσική πίστα, κατάλληλη για χειμερινά σπορ. Snow mobile, snow board, ski, έλκηθρα και ένα ξύλινο οίκημα με τζάκι και ζεστό καφέ περιμένουν τον επισκέπτη.

Ένα χιονοδρομικό κέντρο εκτός από πόλος οικονομικών δραστηριοτήτων είναι και "πρεστίζ" για την περιοχή που το φιλοξενεί.
Ο νομός Άρτας δεν έχει την τύχη να έχει ένα τέτοιο που θα έδινε ικανοποίηση στους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ.
Το χιονοδρομικό κέντρο στην Κωστηλάτα των Θεοδωριάνων είναι ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και δεκαετίες. Και όπως συνήθως γίνεται σε αυτόν τον τόπο, η μοίρα κάθε μεγαλεπήβολου σχεδίου είναι το...συρτάρι. Αυτό φαίνεται είχε κατά νου ο Δημήτρης (Τζίμης) Κασελούρης - ο οποίος από  το  2003  δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον  χώρο  των  Εναλλακτικών  Μορφών  Τουρισμού - και αντί να περιμένει τους αρμόδιους με τα μεγάλα σχέδια, προτίμησε να εφαρμόσει το μικρό δικό του, στη θέση Σταυρός. Αντί για σχέδια επί...χάρτου,  μια μικρή πίστα στο χιόνι.
"Οι δραστηριότητές μας καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία δράσεων  όπως  rafting, kanoe kayak  πεζοπορίες, οικοπεριηγήσεις, paintball κ.α .
Το  αποτέλεσμα  είναι  οι  επισκέπτες  τις  περιοχής  μας  να  βρίσκουν  διεξόδους  αναψυχής, και  να έρχονται  πιο  κοντά  και  για   περισσότερο  χρόνο  στην  υπέροχη  φύση  των  Τζουμέρκων  και  του  Νομού  Άρτας . Μέσα  στις  δραστηριότητες  μας  είναι  και  χειμερινές  εναλλακτικές  δραστηριότητες" εξηγεί ο ίδιος.
"Τις  τρείς προηγούμενες  χειμερινές  περιόδους  φέραμε εξοπλισμό για  χειμερινά  σπόρ στην  θέση  "Λιβάδι", κάνοντας έτσι  πιο   γνωστή  την  περιοχή  μας  σε  επισκέπτες  από  άλλες  περιοχές.
Τέλος, η  συμμετοχή μας  σε  διάφορους οργανισμούς - equal, Τοπικό  Σύμφωνο  Ποιότητας,  συνεργασίες  με  τουριστικά  γραφεία-  καθώς  και  σε  εκθέσεις  τουριστικής  προβολής  δείχνουν  την  προσπάθεια  που  καταβάλουμε  για  την  αύξηση  της  τουριστικής  κίνησης  στην  περιοχή  μας".
Το "μικρό χιονοδρομικό" βρίσκεται στον αυχένα του Σταυρού, σε υψόμετρο 1400 και απέχει 75 χλμ από την Άρτα. Η πρόσβαση στη πίστα γίνεται εύκολα και γρήγορα, αφού αυτή βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο δρόμο που συνδέει το Αθαμάνιο με τα Θεοδώριανα και στη μέση της απόστασης. Έτσι για τους επισκέπτες των Θεοδωριάνων, των διπλανών χωριών (Βουλγαρέλι, Αθαμάνιο, κ.ά) αλλά και των Αρτινών μια βόλτα στα χιόνια είναι εφικτή. Εκεί, στο πασίγνωστο, για τους Θεοδωριανίτες, "Λιβάδι" και στην πλαγιά που κατεβαίνει από τα Τρία Σύνορα, στη διάρκεια του χειμώνα δημιουργείται μια μικρή φυσική πίστα που προσφέρεται για σκι, snowboard (σανίδες) και έλκηθρο. Βέβαια δεν υπάρχει (προς το παρόν τουλάχιστον) κάποιο λιφτ, αλλα ο Σάκης, ο αδερφός του Τζίμη, είναι πρόθυμος εκεί με το snow mobile, το μηχανάκι του χιονιού, να σε ανεβάσει στην πλαγιά και να σε αφήσει να τσουλήσεις. Μετά τα παιγνίδια στο χιόνι,  ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί στο ξύλινο καταφύγιο, πίνοντας τον καφέ του, δίπλα στο τζάκι, και απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα. Σε πρώτο πλάνο, σχεδόν σαν να τα αγγίζεις, τα Τζουμέρκα με τις οξύληκτες χιονισμένες κορυφές τους.  Χαμηλά, ανάμεσα στα δυό ποτάμια, πάνω στα ηπειροθεσσαλικά σύνορα, τα Θεοδώριανα. Ανατολικότερα το μάτι σου φτάνει μέχρι την Κακαρδίτσα και τα Άγραφα, ενώ δυτικά διασχίζει όλο το νομό Άρτας, για να καταλήξει στον Αμβρακικό και τη Λευκάδα.
Οι ήπιες, φιλικές και συμβατές με το περιβάλλον δραστηριότητες μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για τους επισκέπτες και να επιταχύνουν συμπληρωματικές οικονομικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. Φτάνει να υπάρχει... χιόνι και θέληση.