2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Το πνεύμα των Χριστουγέννων

Δημοσίευση: 20-12-2007 - Στήλη: 26510 - Τεύχος: Τεύχος 27 (Δεκέμβριος 2007 - Ιανουάριος 2008)



Χριστούγεννα ήρθαν πάλι και για να λέμε και του στραβού το δίκιο η πόλη των Ιωαννίνων είναι από τις πιο όμορφες στην Ελλάδα, από άποψη διακόσμησης και φωτισμού. Kάτι που σε βοηθά έστω και για λίγο να βγεις από την ρουτίνα της καθημερινότητας, αφήνοντας το φως από τα λαμπιόνια να σε φέρει πιο κοντά στο πνεύμα των Χριστουγέννων.  Τώρα αν μου πείτε «εμείς να είμαστε καλά να πληρώνουμε δημοτικά τέλη», θα σας πω πως δεν έχετε και άδικο, δεδομένου ότι αυτά στην πόλη μας κάθε άλλο παρά φτηνά είναι.
Πάντως η χριστουγεννιάτικη εικόνα στο κέντρο της πόλης έρχεται σε αντίθεση με τα κουτσουρεμένα δέντρα στην παραλίμνια περιοχή και σε άλλα σημεία της πόλης, μια ενέργεια του αρμόδιου αντιδημάρχου που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, όχι τόσο γιατί προκαλεί κάποια βλάβη στα δέντρα όσο γιατί, όπως και να το κάνουμε, από αισθητική άποψη δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
Όπως και να έχει πάντως, την τιμητική τους όπως κάθε χρόνο άλλωστε τέτοια εποχή, αν και με λιγότερο στολισμό, θα έχουν τα χωριά που έστω και για λίγο θα γεμίσουν από ζωή. Είναι ευκαιρία άλλωστε οι απόδημοι να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη και να περάσουν τις γιορτές σε κλίμα οικογενειακής θαλπωρής. Να ξεφύγουν για λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας πριν γυρίσουν στο άγχος της δουλειάς και της ανασφάλειας. Και εκτός των άλλων οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό. Ήδη έχουν εκφράσει, και στα Γιάννενα σε διάφορες πορείες, την αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις αυτές και όπως δείχνουν τα πράγματα έπεται συνέχεια κινητοποιήσεων το νέο χρόνο.

Αλλά για να επανέλθουμε σε ένα πιο εύθυμο και χαλαρό κλίμα, να σημειωθεί ότι οι ταινίες αφιερωμένες στην μετανάστευση που επιλέχθηκαν από την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνεχίσουν να προβάλλονται μέχρι τα τέλη Γενάρη στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης στην Πανεπιστημιούπολη. Το γεγονός ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό σε συνδυασμό με το ότι κάθε βδομάδα προβάλλεται διαφορετική ταινία είναι κάτι ευχάριστο για τους κινηματογραφόφιλους που και φέτος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κ.Ο.Π.Ι.
Από την άλλη, όσον αφορά τους θεατρόφιλους, «το Αλλοίμονο στους Νέους» των Αλέκου Σακελάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου που ανεβαίνει από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με πρωταγωνιστές τη Μαρία Αλιφέρη και το Σπύρο Μισθό, φαίνεται πως άρεσε στο κοινό, αφού ναι μεν η παράσταση πραγματεύεται τα γηρατειά και το χρήμα σε αντιδιαστολή με τα νιάτα και τον έρωτα, αλλά αυτό γίνεται σε ένα τελείως διαφορετικό ύφος από ό,τι στην ταινία, κάτι που κάνει το έργο να φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Και για να μην μείνουν παραπονεμένοι οι λάτρεις των εκθέσεων, στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία εγκαινιάστηκε τις προάλλες από το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο και θα φιλοξενηθεί για αρκετό καιρό η έκθεση του Γιάννη Κολέφα «Οδοιπορικό στη τέχνη του ψηφιδωτού». Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει την πολύπλευρη προσφορά του Γιάννη Κολέφα στον τομέα της συντήρησης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διδασκαλίας της τέχνης του ψηφιδωτού, δεδομένου ότι ο Γιάννης Κολέφας είναι ο πρώτος επιστημονικά καταρτισμένος συντηρητής ψηφιδωτού στην Ελλάδα και πάνω από 20 χρόνια ταξιδεύει συντηρώντας ψηφιδωτά.