2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 12-13

Δημοσίευση: 11-12-2007 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 12 -13 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2006)



Τhe Libertine

Πρόκειται για βιογραφικό φιλμ του σημαντικού συγγραφέα και ποιητή Τζον Γουίλμοτ, δούκα του Ρότσεστερ που εδώ υποδύεται ο χαρισματικός Τζονι Ντεπ.
Ο αγνωστικιστής, ερωτύλος Γουίλμοτ υπήρξε προστατευόμενος του προοδευτικού βασιλιά Καρόλου II, που ήλπιζε ότι ο Γουίλμοτ θα εξελισσόταν σε νέο Σαίξπιρ, μέχρι την στιγμή που η θρασεία και αντιδραστική φύση του υπεχρέωσε τον βασιλιά να τον εξορίσει.
Παράλληλα παρακολουθούμε το ειδύλλιό του με την ανερχόμενη ηθοποιό θεάτρου της εποχής εκείνης Ελίζαμπετ (Σαμάνθα Μόρτον), ίσως την μοναδική γυναίκα που αγάπησε. Ρόλος κομμένος και ραμμένος για τον πληθωρικό Ντεπ που μετά τους Πειρατές της Καραιβικής επιλέγει να ερμηνεύσει έναν ρόλο σκοτεινό και αντιπαθητικό χωρίς εν τούτοις να καταφέρνει να πείσει το θεατή ότι όντως είναι τέτοιος. Πάντως ο συνδυασμός Ντεπ με την Μόρτον στην σκηνή της πρόβας του θεάτρου είναι μια συναρπαστική στιγμή του φιλμ.
Σε ένα ρόλο χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις, του Καρόλου ΙΙ, ο Τζον Μάλκοβιτς.
Ο σκηνοθέτης απογυμνώνει τον 17ο αιώνα από το γραφικό του περιτύλιγμα και του προσδίδει τον μια χροιά αυθεντικού αμοραλισμού με τη βοήθεια της εξαιρετικής φωτογραφίας και τα συχνά κοντινά πλάνα του Γουίλμοτ.
Αν και διαθέτει αδύναμο σενάριό που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα ή τείνει σε υπερβολές όπως η προσπάθεια εξωραισμού του Γουίλμοτ, όταν χάρις στη θριαμβευτική είσοδο του στην Βουλή των Λόρδων σώζεται ο Κάρολος από την εκθρόνιση. Τέτοιες επιπολαιότητες μειώνουν την αξιοπιστία της ταινίας.
Εν τούτοις για όσους θέλουν να απολαύσουν τον Ντεπ σε έναν τολμηρό ρόλο που απ’την πρώτη κιόλας σκηνή μας δηλώνει «Δεν θα σας αρέσω...» αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνει, το έργο αξίζει τα λεφτά του...

X-men (Τhe Last stand)

Η τελευταία ταινία της τριλογίας The Last Stand, βρίσκει μια θεραπεία για τους μεταλλαγμένους ήρωες.
Ένας γιατρός φτιάχνει το φάρμακο κατά της μετάλλαξης βάζοντας έτσι δίλημμα στους μεταλλαγμένους να διατηρήσουν την ιδιαιτερότητά τους ή να απαρνηθούν για πάντα τις υπερφυσικές δaμο που θα καταστεί καθοριστικός για όλους. Στο X-Men οι ήρωες καλούνται να αντιμετωπίσουν τη γενοκτονία, στο X2 υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους ενάντια στο νόμο κατά των μεταλλαγμένων, και στο τρίτο μέρος καλούνται να αντιμετωπίσουν τη συνείδησή τους. Καλούνται να αναρωτηθούν αν η υπερφυσική δύναμη είναι κατάρα ή ευλογία κι αν αξίζει να απαρνηθούν την ιδιαιτερότητά τους προκειμένου να ενταχθούνστη κοινωνία. Σεβόμενο τα κύρια στοιχεία των Marvel κομικς, το σενάριο της ταινίας  παρουσιάζει τους ήρωες να έχουν αισθηματικά αλλά και ιδεολογικά προβλήματα. Το 3ο Χ-Μen είναι πιο ευχάριστο και πιό εύληπτο επειδή οι χαρακτήρες Στορμ της Χάλε Μπέρι, Γούλβεριν του Χιου Τζακμαν, Ρογκ της Άννας Πάκουιν, Μυστίκ της Ρομιν-Στάμος και φυσικά του καθηγητή Charles Xavier του Στούαρτ και του ‘κακού’ Magneto του Μακ Κέλλεν είναι γνωστοί και αναγνωρίσιμοι από τις προηγούμενες ταινίες και αυτό καθιστά τη ταινία X-Men The Last Stand μια πολύ καλή ταινία περιπέτειας που παρακολουθείται ευχάριστα από όλα σχεδόν τα μέλη μιας οικογένειας Για τους φανατικούς της σειράς ας γνωρίζουν ότι για την τελική σκηνή εκεί όπου λαμβάνει χώρα η υπέροχα κινηματογραφημένη “τελική αναμέτρηση”
κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο της Golden Gate Bridge


*Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ KAKABAΣ
είναι σεναριογράφος