2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Πολυπύρηνο... Μέλλον




Ο τομέας των υπολογιστών περνάει μια μεταβατική φάση που θα αλλάξει την οπτική με την οποία σήμερα αντιλαμβανόμαστε τον υπολογιστή.  Κύρια αιτία για αυτό, η CPU (Central Processing Unit, Επεξεργαστής).  Οι δύο κυρίαρχες εταιρείες του χώρου, Intel και AMD μετά το κυνήγι της ταχύτητας (σε Gigahertz) και της 64μπιτης υποστήριξης εντολών, ξεκίνησαν μια νέα κούρσα πιο σημαντική και ουσιώδη από τις προηγούμενες, αυτή των πυρήνων. Η ιδέα τους είναι απλή και υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια σε επαγγελματικούς Apple PC και όχι “σπιτικούς” υπολογιστές. Να υπάρχουν δηλαδή 2, 4, 6 κ.ο.κ. CPU αντί για μία σε ένα τσιπ.
Έτσι, θα μπορούμε να τρέξουμε πολλές και απαιτητικές εφαρμογές ταυτόχρονα χωρίς απώλεια επιδόσεων. Επίσης προωθούν και την μικρότερη κατανάλωση σε ενεργειακές απαιτήσεις λόγω αλλαγής μεθόδου ολοκλήρωσης κατασκευής από τα  90nm στα 65nm (νανόμετρα), δηλαδή τα τρανζίστορ σε μια CPU να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε μία επιφάνεια, αφήνοντας περιθώρια να χωράνε επιπλέον τρανζίστορ. Τελευταίο και σημαντικότερο, είναι η “απόδοση ανά Watt” σύμφωνα με την οποία, δεν παίζει πια τόσο σημαντικό ρόλο η ταχύτητα ενός επεξεργαστή, ή ο αριθμός των εντολών που εκτελούνται ανά κύκλο ρολογιού (IPC, Instructions Per Clock Cycle), αλλά το γινόμενο αυτών των δύο (Frequency x IPC=Performance).

Με άλλα λόγια, δεν θα παίρνουμε στο μέλλον έναν επεξεργαστή με βάση στα πόσα Gigahertz “τρέχει”. Έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται στην αγορά ότι εξαφανίζονται τα μονοπύρηνα μοντέλα και αντικαθίστανται από διπύρηνα μοντέλα Athlon 64 X2 και Core 2 Duo.

Τέλος, θα υπάρξει πτώση των τιμών στους επεξεργαστές στο εγγύς μέλλον (ήδη από τις 23 και 24 Ιουλίου έχει ανακοινωθεί η μείωση για την Intel και AMD αντίστοιχα).