2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Καλημέρα Γιάννενα

Δημοσίευση: 27-11-2007 - Στήλη: 26510 - Τεύχος: Τέυχος 26 (Νοέμβριος 2007)



Don Dokken και Glenn Hughes. Δύο ζωντανοί θρύλοι της ροκ μουσικής που μεγαλούργησαν πουλώντας εκατομμύρια δίσκους στην Αμερική, περιέλαβαν τα Γιάννενα στο σταθμό των περιοδειών.
Ο Don Dokken βρέθηκε στα Γιάννενα στις 24 Οκτώβρη μαγεύοντας τους θαυμαστές του ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι (την ώρα που γράφεται το κείμενο η συναυλία δεν έχει ακόμη γίνει) και η ατμόσφαιρά στις 7 Νοέμβρη όπου ο Glenn Hughes θα βρεθεί για δεύτερη φορά στα Γιάννενα. Όσοι ασχολείστε με την ροκ μουσική θα θυμάστε πολύ καλά ότι πριν από τρία περίπου χρόνια ο τραγουδιστής των Deep Purple και των Black Sabbath, είχε βρεθεί πάλι στα Γιάννενα στα πλαίσια του Castle Rock Festival για μια συναυλία η οποία έμεινε αξέχαστη όχι μόνο στις χιλιάδες κόσμου που την παρακολούθησαν, αλλά και στον ίδιο των τραγουδιστή, ο οποίος μιλώντας σε Γερμανό δημοσιογράφο μίλησε με τα κολακευτικότερα λόγια για τα Γιάννενα. Για να είμαι όμως ειλικρινής μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ο ντόρος που θα περίμενε κανείς. Εν αναμονή λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά.


Σε αντίθεση με το παραπάνω, πολύς ντόρος έγινε τις μέρες που πέρασαν για τις κινητοποιήσεις των μαθητών οι οποίες εκφράστηκαν πιο έντονα με τις καταλήψεις και τα συλλαλητήρια. Για να είμαι ειλικρινής διαφωνώ με όσους κρίνουν αυστηρά τα παιδιά. Ας μην τα υποτιμάμε λέγοντας ότι δεν ξέρουν τίποτα. Ξέρουν! Ξέρουν ότι δεν έχουν χρόνο να κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να πηγαίνουν από το σχολείο στο φροντιστήριο και από το φροντιστήριο στο σχολείο. Ξέρουν ακόμα καλά πως οι γονείς τους δυσκολεύονται να τα «φέρουν βόλτα» προκειμένου να μην τους στερήσουν την μόρφωση που κάποιοι άλλοι τους την δίνουν με το σταγονόμετρο. Κάθε άλλο όμως παρά με το σταγονόμετρο είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας το διάστημα αυτό.


Όπως η έκθεση φωτογραφίας της Ελένης Γκίνου για την αφρικανική φυλή Χίμπα. Μια εκπληκτική δουλειά, ένα φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για τον «λαό της ώχρας», ενός λαού που καλύπτει το δέρμα του με βούτυρο, στάχτη και ώχρα, αποκαλύπτοντας μια αισθητική που κρύβει τους κώδικες της παράδοσης και μια κόμμωση που χαρακτηρίζει την οικογενειακή κατάσταση. Όσοι δεν την έχετε δει, τρέξτε στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Πραγματικά αξίζει. Άλλωστε τα έσοδα από το λεύκωμα θα διατεθούν στο Σύλλογο Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας.


Όσον αφορά το θεατρόφιλο κοινό της πόλης, υπομονή μέχρι τα Χριστούγεννα αφού γύρω εκεί θα κάνει πρεμιέρα το «Αλίμονο στους νέους» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Βλέπετε είχαμε καλομάθει από το καλοκαίρι που κάθε βδομάδα ανέβαιναν 2 ή 3 διαφορετικές παραστάσεις. Χειμερινές περιοδείες σπάνια γίνονται οπότε θέλοντας και μη θα αρκεστούμε στα τοπικά δρώμενα. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ έχει ήδη κάνει πρεμιέρα με την «Οικογένεια Νώε» των Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου, μια παράσταση που απευθύνεται σε μικρά και όχι μόνο παιδιά.


Μια άλλη ομάδα όμως που κάθε χρόνο απολαμβάνει τα θετικά σχόλια του κοινού είναι η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για φέτος έδωσε ήδη, σε συνεργασία με την Διεθνής Αμνηστία, μια παράσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τώρα περιμένουμε να δούμε αν η κεντρική παράσταση που θα ανεβάσει φέτος θα είναι αντάξια των προηγούμενων ετών.