2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Πράσινος Άραχθος

Δημοσίευση: 27-11-2007 - Τεύχος: Τέυχος 26 (Νοέμβριος 2007)



Πράσινος Άραχθος

Για να γίνει το ποτάμι η ανάσα της πόλης

Του  ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Στις 24 Ιουλίου 2006 εισάγεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων το εξ αναβολής (από 21-6 - 05) θέμα της μερικής πολεοδόμησης του υπόλοιπου της περιοχής Τριγώνου. Ο τότε δημοτικός σύμβουλος κ.Κατέρος Απόστολος προτείνει την εκ νέου αναβολή του θέματος για έναν χρόνο μέχρι να γίνει η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου(!!!). Φυσικά στον ενάμιση χρόνο που πέρασε από τότε όχι μόνο καμία οριοθέτηση δεν έγινε αλλά ούτε καν η ανάθεση της μελέτης για την οριοθέτηση. Στη συνέχεια η πρόταση αναβολής τίθεται προς ψήφιση. Υπέρ της αναβολής ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Χρηστούλης, Νάκας, Ευταξίας, Γαβριήλ, Τρομπούκης, Παππάς, Τσίκος και Κατέρος, υπέρ της συζήτησης οι κ.κ. Βαίτσης, Βαδιβούλης, Βάσσος, Αθανασούλας, Γεωργούλας, Κουτσούκης και Πετανίτης, ενώ ο κ. Ευσταθίου ψηφίζει λευκό. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Κώστας Μπόβολος απέχει από την ψηφοφορία. Και ενώ, με ψήφους 8 έναντι 7, ψηφίζεται συγκεκριμένα η πρόταση αναβολής της συζήτησης επί του θέματος,  επτά ημέρες αργότερα, στις 31/7/2006, εμφανίζεται στα πρακτικά ως απόφαση (αρ. 260/2006) του Δημοτικού Συμβουλίου η "αναβολή του θέματος έως ότου ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου, οπότε θα γίνει πλέον οριστική πολεοδόμηση της περιοχής και όχι μερική".
Είναι παραπάνω από εμφανές εδώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο άλλο ψήφισε και άλλο εμφανίζεται ως απόφαση στα επίσημα πρακτικά. Ο τρόπος δε με τον οποίο διατυπώνεται η απόφαση ("...θα γίνει πλέον οριστική πολεοδόμηση της περιοχής και όχι μερική")  φανερώνει ότι ο συντάκτης δεν επιθυμεί τη μερική πολεοδόμηση ως λύση και για αυτό και σπεύδει να αλλάξει αυθαιρέτως ή μη και παρανόμως την απόφαση που υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το παραπάνω χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί ένα από τα πολλά εμπόδια που προσπαθούν να υπερπηδήσουν οι κάτοικοι της  περιοχής τα τελευταία 16 χρόνια. Η υπομονή τους δοκιμάζεται επικίνδυνα, βλέποντας την ένταξη της περιοχής (μιας περιοχής που από δεκαετίες είναι ήδη ενταγμένη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) να έχει καταντήσει ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας.  Δύο από τους ιδιοκτήτες έχουν ήδη αφήσει τον μάταιο αυτον κόσμο και οι υπόλοιποι έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης. Και η απόγνωση, ως γνωστόν, σκοτώνει την υπομονή.
Οι ευθύνες είναι τεράστιες  και ανήκουν σε όλους εκείνους που επέτρεψαν, διευκόλυναν ή μεθόδευσαν, το 1990, αλλά και σε εκείνους που στη συνέχεια συντήρησαν τις εξελίξεις που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Δηλαδή από τη μια να εξαιρέσουν παρανόμως από την ένταξη στο Σχέδιο -όταν το Σχέδιο Πόλης επεκτάθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή- την εν λόγω περιοχή (που στη συνέχεια ανέφεραν παραπλανητικά ως περιοχή πέραν του Τριγώνου) και από την άλλη να υφαρπάξουν το συντελεστή δόμησης που της ανήκε.
Διττό το αποτέλεσμα της παράνομης αυτής πράξης: από τη μια ζημιώθηκαν οικονομικά όσοι οι ιδιοκτησίες τους έμεναν έξω από το σχέδιο, ενώ την προστιθέμενη αξία (λόγω του αυξημένου συντελεστή) την καρπώθηκαν όσοι έχτισαν στο τμήμα που εντάχθηκε. Από την άλλη αντί η πόλη να αναπτυχθεί με ήπιο και αισθητικό τρόπο προς τον Άραχθο, χτίσθηκε σαν προάστιο τριτοκοσμικής μεγαλούπολης. Σε απλά νεοελληνικά χτίζοντας αυτό το έκτρωμα του Τριγώνου, κάποιοι "κονόμησαν" σε βάρος άλλων και φυσικά σε βάρος της πόλης.

Δεκαέξι χρόνια μετά, οι κάτοικοι , η πόλη, περιμένουν να δοθεί ένα τέλος προς όφελος όλων.  Ο καθένας πρέπει να  πάρει θέση. Η σιωπή είναι συνδιαλλαγή. Φαίνεται όμως πως κάποιοι εξακολουθούν να μη θέλουν την επίλυση του προβλήματος.  Ο μόνος τρόπος για να βγει η πόλη οριστικά από αυτό το τέλμα είναι η λύση της μερικής πολεοδόμησης, με βάση το νόμο Τρίτση 1337/83, που εισηγούνται τεκμηριωμένα εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι σαν το γόρδιο δεσμό: δεν τον λύνεις, τον κόβεις. Και ταυτόχρονα κόβεις και την όρεξη όλων εκείνων που ονειρεύονται πολυκατοικίες, αν είναι δυνατόν και μέσα στην κοίτη του ποταμού.

ΑΜΕΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Για την προστασία του δημόσιου και δημοτικού συμφέροντος είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα κτηματογράφηση της περιοχής, δηλαδή να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς - ποιός έχει "τι" - και να μην διαιωνίζεται, έτσι,  μια νεφελώδης κατάσταση, από την οποία μόνο επίδοξοι καταπατητές μπορούν να επωφεληθούν. Και είναι απορίας άξιο που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ως όφειλε, δεν το έχει κάνει ακόμα τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε μια προσπάθεια να καταστεί γνωστό το πρόβλημα στην αρτινή κοινωνία και παράλληλα να αναζητηθούν λύσεις που να αποκαθιστούν την κοινωνική αδικία αλλά ταυτόχρονα να προστατεύουν και το δημόσιο συμφέρον, οι κάτοικοι της περιοχής παραχώρησαν, στις 24 Οκτωβρίου, συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, Στη συνέντευξη και με την παρουσία του τεχνικού τους συμβούλου Φαίδωνα Παπαθεοδώρου, εξήγησαν εμπεριστατωμένα την αναγκαιότητα της μερικής πολεοδόμησης, ως της μόνης εφικτής λύσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αποδεσμεύεται η διαδικασία πολεοδόμησης από εκείνη της οριοθέτησης, χωρίς η μια να ακυρώνει ή να εμποδίζει την άλλη. Ένα τμήμα της περιοχής πολεοδομείται, ενώ ένα άλλο -πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που προβλέπει η οριοθέτηση- παραμένει ως μια ζώνη εκτεταμένου κοινόχρηστου πρασίνου, κατά μήκος του ποταμού. Με την εφαρμογή της μερικής πολεοδόμησης ο Δήμος έχει τη μοναδική ιστορική ευκαιρία να αποκτήσει η Άρτα ένα ανοιχτό και καλαίσθητο μέτωπο στον Άραχθο, να καταστήσει τον ποταμό ζωντανό ιστό της πόλης και να μην θυσιάσει,  για μια ακόμα φορά, το μέλλον της στο βωμό του κέρδους.
Ο αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Σωτήρης Χρηστούλης, μιλώντας εκ μέρους του Δημάρχου, υποσχέθηκε να φέρει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, απαιτείται και η υπερψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια η ουσιαστική υποστήριξή του για έγκριση στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως εξάλλου έχει δεσμευθεί δημοσίως και ο δήμαρχος κ. Πάνος Οικονομίδης. Σήμερα, δεκαέξι χρόνια μετά, οι δικαιολογίες τελείωσαν, οι υπεκφυγές εξαντλήθηκαν και επιτέλους πρέπει να δοθεί η λύση στο πρόβλημα,  χωρίς άλλη αναβολή.