2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Διηγηματογράφοι

Δημοσίευση: 27-11-2007 - Στήλη: Editorial - Τεύχος: Τέυχος 26 (Νοέμβριος 2007)



Ένα πλήθος διηγημάτων κατέκλυσε ηλεκτρονικά τον τελευταίο καιρό την εφημερίδα προκειμένου να συμμετάσχουν στο 2ο Διαγωνισμό Διηγήματος που διοργανώνει η ARTA PRESS με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Είχε προηγηθεί, πριν από ενάμιση χρόνο, ο 1ος Διαγωνισμός και η επιτυχία του φαίνεται έφερε μια νέα φουρνιά διηγημάτων.

Διηγήματα αγοριών και κοριτσιών, διηγήματα πρωτόλεια και ώριμα, διηγήματα ευαίσθητα και σκληρά, διηγήματα του ονείρου και της πραγματικότητας.
Τα  παιδιά γράφουν από ανάγκη, μοναξιά, χαρά, λύπη, απελπισία, ματαιοδοξία, επίδειξη. Σε κάθε περίπτωση είναι δικαίωμά τους να εκφραστούν. Γράφουν και καλά κάνουν, όσο και αν η διαπίστωση περί μιας Ελλάδας η οποία όλη συγγράφει μεταφέρεται αρνητικά στα αυτιά τους. Το γράψιμο είναι μια μοναχική, επίπονη, εσωτερική διεργασία και μόνο αυτό αρκεί να  μας κάνει συμπαθή στα μάτια μας κάθε νέο συγγραφέα.

Η δουλειά αυτών των παιδιών θα μας δώσει την αφορμή να συναντηθούμε την 1η Δεκεμβρίου στην Άρτα για να περάσουμε μαζί μια ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη στο βιβλίο. Το βράδυ θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για λογοτεχνία και  τεχνικές της γραφής σε ένα σεμινάριο, που γίνεται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στην φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου «Μακρυγιάννης» και στο οποίο είστε όλοι καλεσμένοι να παρακολουθήσετε. Οι λογοτέχνες Γιάννης Καλπούζος,  Κώστας Κατσουλάρης και  Βαγγέλης Ραπτόπουλος θα προσπαθήσουν, έχοντας την συγγραφική  εμπειρία, να σας μιλήσουν για αυτό που αποκαλείται δημιουργική γραφή, δηλαδή για τεχνικές που διδάσκονται, εδώ και δεκαετίες στη Δύση.

 Ήδη διακρίνω αρκετούς από εσάς να μειδιάτε. «Μα διδάσκετε το γράψιμο;» Την απάντηση νομίζω την έδωσε, με την συνέντευξή του στο προηγούμενο τεύχος της εφημερίδας, ο Στρατής Χαβιαράς, με ένα απλό ερώτημα: «Μα διδάσκετε ο κινηματογράφος, η ζωγραφική;». Είναι βέβαιο ότι κανένας δάσκαλος δεν θα σας κάνει συγγραφείς, αν δεν έχετε το ταλέντο, αλλά, παρακολουθώντας ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής, είναι πολύ πιθανόν να  βρείτε ευκολότερα το δρόμο για να αξιοποιήσετε το ταλέντο σας. Αλλά ακόμα και αν δεν τον βρείτε δεν χάλασε ο κόσμος. Αρκεί που τολμήσατε.