2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Ταξίδι με τον Σείριο

Δημοσίευση: 19-10-2007 - Τεύχος: Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)



GREENPEACE

ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΤΗ


Τον Οκτώβριο του 1989, πριν από δεκαοκτώ χρόνια ακριβώς, είχα την τύχη να ταξιδέψω στη Μεσόγειο
με το θρυλικό πλοίο της GREENPEACE, τον Σείριο, στα πλαίσια μιας καμπάνιας για το περιβάλλον.


Τρία χρόνια νωρίτερα η οργάνωση είχε μεταφέρει τη δράση της και στη Μεσόγειο θάλασσα.


Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1971, όταν μια ομάδα ανθρώπων -τρεις Αμερικανοί και εννέα Καναδοί, ανάμεσά τους και ο ιδρυτής της οργάνωσης Μακ Τάγκαρτ- αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί έμπρακτα κατά των υπόγειων πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιούσαν οι ΗΠΑ κοντά στις Αλεούτιες νήσους, μεταξύ Αλάσκας και Ασίας, μεταβαίνοντας επί τόπου με το αλιευτικό “Φ. Κόρμακ”. Έτσι γεννήθηκε η GREENPEACE.


Ο Σείριος (μήκος 46 μ., βάρος 115 τόνοι, ταχύτητα 11 κόμβοι) είχε ναυπηγηθεί το 1950 για πιλοτίνα. Αγοράστηκε από την Greenpeace το 1981, μετασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με προηγμένα -για την εποχή- συστήματα τηλεπικοινωνιών. Διέθετε βοηθητικά σκάφη και καταλύματα με στοιχειώδεις ανέσεις για 32 άτομα.

Το πλήρωμά του αποτελούνταν από μια πανσπερμία εθνοτήτων.

Την τρίτη μέρα και ενώ πλέαμε ανοιχτά της Σικελίας, ο καιρός χαλάει.
Η αγριεμένη θάλασσα ανεβοκατεβάζει το παλιό σκαρί του Σείριου σαν καρυδότσουφλο.
Μετά από ένα μερόνυχτο τρικυμίας ο κάπτεν Ντέιβιντ Ένεβερ παίρνει απαγορευτικό για συνέχιση της πορείας και αναγκάζεται να κάνει στροφή 180 μοιρών. Βρίσκουμε καταφύγιο
στο νησί Λίπαρι μέχρι να καλμάρει ο καιρός.


Ημέρα 5η και ένας λαμπρός ήλιος στεγνώνει το κατάστρωμα.

Ανοιχτά των Βαλεαρίδων το πλήρωμα κατεβάζει το Hooley, ένα μεγάλο φουσκωτό με καρίνα και σύστημα κίνησης υδρο-τζετ. Hooley σημαίνει στην αργκό “τρελό πάρτυ” μας εξηγεί ο Μax,
ο κυβερνήτης του σκάφους. Το καταλάβαμε πολύ γρήγορα, όταν “πετώντας”, με 35 μίλια την ώρα, πάνω από τα κύματα, πιάσαμε Πάλμα, στη Μαγιόρκα. Εκεί αποβιβάσθηκε ο υπεύθυνος της καμπάνιας Ξαβιέ Παστόρ και ο Ηooley επέστρεψε στο Σείριο που στο μεταξύ συνέχιζε αργά την πορεία του προς τα δυτικά.


Μετά από 1237 μίλια και επτά μερόνυχτα θαλασσινής πορείας φτάνουμε στο Αλικάντε, την παραθαλάσσια πόλη της νότιας Ισπανίας με τους φοίνικες και το επιβλητικό κάστρο. Ήταν το τέλος του ταξιδιού.