2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Η Ευρυζωνικότητα στην Άρτα

Δημοσίευση: 19-10-2007 - Τεύχος: Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)



Η Ευρυζωνικότητα στην Άρτα

Του Χάρη Ραπανάκη

Έχοντας μπεί εδω και 26 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε ως χώρα να συμβαδίζουμε με τις υπόλοιπες στην ευημερία, τη δημοκρατία, και την ανάπτυξη του τόπου μας. Με την εξάπλωση των μητροπολιτικών δικτύων, η γνώση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, και έγινε εύκολη και προσβάσιμη απο τον οποιοδήποτε. Αυτή η γνώση βρίσκεται μέσα σε αυτό, που σήμερα λέμε Internet. Το Internet, με απλα λόγια, είναι ένα μεγάλο δίκτυο, όπου όλοι οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, ανταλλάσουν πληροφορίες. Από το 2003, το πρόσωπο του Internet άλλαξε, χάρη στην ευρυζωνικότητα. Τι είναι όμως, και γιατί χρειάζεται; Είναι μια υποδομή σε  δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, που προσφέρει ότι και το Internet (ανταλλαγή δεδομενων, πληροφορίας και γνώσης) με πολύ χαμηλό κόστος.   Έχει στόχο να παρέχει τις υπηρεσίες της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σε ανταγωνιστικές τιμές, με τη μοφή του καταναλωτικού αγαθού. Στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, η ευρυζωνικότητα αναγνωρίσθηκε ως μια από τις κρισιμότερες παραμέτρους για την ανάπτυξη. Έτσι η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των εκάστοτε χωρών, έχουν αναγάγει τη διείσδηση της σε στόχο πρωταρχικής σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, και την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Μερικά οφέλη της είναι:
Εργασία εξ’ αποστάσεως

Ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές, μέσω εναλλακτικών δικτύων εξυπηρέτησης (internet banking κλπ.) με ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, πολύ γρήγορα και με ασφάλεια των δεδομένων (όπως υποβολή φορολογικής δήλωσης, ηλεκτρονική υποβολή πιστοποιητικών κλπ)
Διεύρυνση των αγορών των επιχειρήσεων, για τη διάθεση των αγαθών και των υπηρεσιών τους παγκοσμίως μέσω του Διαδικτύου, με χαμηλό κόστος.

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας. Υπηρεσίες φροντίδας υγείας και πρόνοιας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, μέσω τηλεϊατρικής.
Ενημέρωση και ψυχαγωγία. Παρακολούθηση ταινιών με άμεση επιλογή από ηλεκτρονικές ταινιοθήκες, επιλογή και άμεση αγορά της επιθυμητής μουσικής από ηλεκτρονικά δισκοπωλεία, έγκαιρη ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων για θεάματα, παραστάσεις και αθλητικούς αγώνες χωρίς περιττές ουρές αναμονής κλπ.
Καλύτερη και φθηνότερη επικοινωνία, με δυνατότητα τηλεφωνικής  συνομιλίας σε συνδυασμό με εικόνα και πρακτικά μηδενικό κόστος, και πολλά άλλα..

Καλή είναι η θεωρία, αλλά για να επιτευχθούν όλα αυτά, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, που φυσικά ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα, μέχρι πριν από 2 χρόνια η κατάσταση ήταν τραγική: Ήμασταν τελυταίοι στην ανάπτυξη του “γρήγορου Internet”, και μάλιστα αδικαιολόγητα ακριβοί, ίσως λόγω μονοπωλίου. Και για ποσοστά διείσδυσης ούτε λόγος.  Ευτυχώς τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει πια το δρόμο τους, αφού μετά από συνεχόμενα “φάουλ” από την Ε.Ε. και τον ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), είμαστε πλέον σε ένα σχετικά καλό επίπεδο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Εδώ, στην Άρτα όμως τα πράγματα έχουν παραμείνει λίγο “χαλαρά” εδώ και αρκετό καιρό, καθώς οι ταχύτητες και η αξιοπιστία του δικτύου μας, έχουν μείνει “πίσω” και δεν μπορούν να συγκριθούν για παράδειγμα με αυτές των Ιωαννίνων και της Πάτρας. Η πιο λογική ερώτηση είναι ότι αφού έχουμε πολύ λιγότερους χρήστες διαδικτύου και από τις δύο πόλεις, γιατί να έχουμε τόσα προβλήματα; Φταίει η τοπική αυτοδιοίκηση, οι “μικρές” χρηματοδοτήσεις, ο ΟΤΕ, ή μήπως και οι τρείς μαζί; Σίγουρα, με όποιον γνωστό, φίλο ή συμφοιτητή μου έχω συνομιλήσει, δεν είχε να μη μου πεί για κάποιο πρόβλημα ή περιστατικό με τη σύνδεση του. Μια επίσκεψη μου στον ΟΤΕ Άρτας ξεδιάλυνε κάπως τα ερωτήματα μου, καθώς απ’ ότι είδα, οι υπάλληλοι έκαναν και κάνουν ότι μπορούν με αυτά που έχουν. Μου μίλησαν για  αρκετά πράγματα, όπως για τον αριθμό χρηστών (200 χρήστες πέρυσι,  2. 500 φέτος ) και για το ότι τα προβλήματα οφείλονται στις αναβαθμίσεις των δακτυλίων, (η 2η μέσα στον χρόνο αυτό) έτσι ώστε να μπορέσει να “σηκώσει” ακόμη περισσότερο κόσμο το δίκτυο. Με άλλα λόγια θα ταλαιπωρηθούμε για λίγο καιρό ακόμη, αλλά “κάποια” στιγμή όλα θα λυθούν.

Επίσης, πήρα την πρωτοβούλία να ρωτήσω την κατάσταση σχετικά με την ασύρματη πρόσβαση (Wi-Max) μιάς και υφίσταται ήδη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ως πιλοτικό πρόγραμμα για την προώθηση της κοινωνίας την πληροφορίας. Είπαν πως έχουν κάνει αίτηση, είναι υπό συζήτηση, αλλά ακόμη περιμένουν.. Η συζήτηση έκλεισε με υποσχέσεις για τετραπλάσιες ταχύτητες (2/4/8 Mbit) στις αρχές του χρόνου (θυμίζοντας μου τις υποσχέσεις της προεκλογικής περιόδου, που γίνονται μέν, αλλά πάντα αργούν). Πάντως το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι γιατί υπάρχουν όλη την ώρα τέτοια προβλήματα, αλλά το πότε θα λυθούν. Και αυτό μου απαντήθηκε επανειλημμένα, συνοδευόμενο από τη λέξη “μάλλον”.

Ευχαριστώ τους:
Βασιλείου Άγγελο, Μόσχο Γεώργιο, Πολύζο Αλέκο, Σταστινό Δημήτρη
για τη βοήθεια τους και τις πληροφορίες