2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD 25

Δημοσίευση: 19-10-2007 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)



Η γέφυρα της Τεραμπίθια

Το καλοκαίρι τελείωσε και οΤζες Άαρονς, που ξεδίνει την μοναξιά του, ανάμεσα στην μεγάλη του αγάπη την ζωγραφική και το τρέξιμο θα γνωρίσει προς μεγάλη του έκπληξη την ήττα στον εθιμικό αγώνα δρόμου του σχολείου από το καινούργιο κορίτσι της τάξης του, τη πανέξυπνη Λέσλι. Λόγω της μοναξιάς που νιώθουν τα δύο παιδιά γρήγορα θα γίνουν φίλοι και μαζί θα δημιουργήσουν ένα μαγικό κόσμο όπου θα καταφεύγουν για να ξεφεύγουν από την πληκτική καθημερινότητά τους.. Η γέφυρα της Τεραμπίθια όπως τη φαντάστηκε η συγγραφέας Katherine Paterson και το σκηνοθέτησε ο Ούγγρος animator, Gabor Csupo, είναι το πέρασμα από τη μια πλευρά στην άλλη. Από τον κόσμο της καταπίεσης στον κόσμο της ανεμέλειας.  Η Γέφυρα που ενώνει τους δύο κόσμους, φαινομενικά μοιάζει με την ντουλάπα της Νάρνια. Εδώ όμως αντί να αναλωθεί χρόνος και χρήμα στη δημιουργία εικόνων στο Pc, επιχειρείται μια πιο εντρυφής μελέτη των δύο χαρακτήρων που ερμηνεύονται εξαιρετικά από τους Josh Hutcherson και AnnaSophia Robb
Μια ταινία που θα διασκεδάσει όλα τα παιδιά αλλά δεν θ’αφήσει ασυγκίνητους και τους ενήλικες που θα θελήσουν να την παρακολουθήσουν

Ζοdiac

O Ζodiac, υπήρξε ένας κατά συρροήν δολοφόνος που  περί τα τέλη των 60s και σποραδικά μέσα στα 70s, εικάζεται ότι σκότωσε επίσημα 6 άτομα (ανεπίσημα παραπάνω) Αυτοαποκαλύφτηκε στέλνοντας τις απειλητικές του επιστολές κρυπτογραφημένες στις κυριότερες εφημερίδες.
Ατυχώς ο Fincher προσήγγισε το θέμα κατά τρόπο φιλολογικό, σαν δραματοποιημένη ταινία τεκμηρίωσης με τη διαφορά ότι αντί να παρακολουθούμε τον Zodiac περιοριζόμαστε να παρατηρούμε τον διώκτη-συγγραφέα του Robert Graysmith.
Εξαιρετικος ο Robert Downey Jr. στο ρόλο του αστυνομικού ρεπόρτερ όπως και ο Gyllenhaal στο ρόλο του διώκτη και ο Ruffalo στο ρόλο του αστυνομικού. Όπως συμβαίνει συνήθως στις αμερικανικες ταινίες όλοι οι ηθοποιοί ερμηνεύουν υπέροχα τους ρόλους τους, η παραγωγή είναι πλούσια, η σκηνοθεσία του Fincher άψογη κι όμως πολλοί από σας θα σηκωθείτε από τη θέση σας ανικανοποίητοι.
Κατά τη γνώμη μου επειδή δεν ξέρουμε τίποτα για το δολοφόνο. Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει μια αστυνομική ιστορία όπου ο δολοφόνος σκοτώνει χωρίς κίνητρο; Που δεν προκαλεί φόβο; και που τελικά όχι μόνον δεν συλλαμβάνεται, αλλά ούτε αποκαλύπτεται. Μια καλή ταινία για τους θιασώτες του Fincher και των αστυνομικών ψυχοδραμάτων.

Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας


H ταινία The Last King of Scotland που βασίζεται στη ζωή του πρώην δικτάτορα της Uganda, Idi Amin (Forest Whitaker) όπως την έζησε ο προσωπικός του γιατρός Nicholas Carringan (James McAvoyy) πρόκειται για ένα μικρό διαμαντάκι ερμηνείας από τον υπέροχο έγχρωμο ηθοποιό που του χάρισε το Όσκαρ.
Η ιστορία αρχίζει με τον νεαρό ιδεολόγο Nicholas να σώζει τελείως τυχαία τη ζωή του Αμιν και εξ αυτού όσο και λόγω της σκωτσέζικης καταγωγής του γίνεται ο έμπιστος του δικτάτορα. Πολύ γρήγορα όμως ο Nicholas γίνεται μάρτυρας του παρανοικού χαρακτήρα του δικτάτορα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομακρυνθεί από κοντά του.
Ευεργέτης του λαού, επικίνδυνος δολοπλόκος, στυγνός δολοφόνος, ο Whitaker μεταφέρει επιτυχώς στην οθόνη την μορφή του δικτάτορα.
Η ποιότητα της ταινίας δεν περιορίζεται μόνο στον πρωταγωνιστή μιας και ο Macdonald έχει δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον φιλμ που σε καθηλώνει απ’την αρχή μέχρι το τέλος με έρωτες, προδοσίες και περιπέτειες. Χωρίς να υπερβάλει σε ντοκουμενταρίστικες καταγραφές ο Macdonald ακολουθεί την πεπατημένη: ο Nicholas περνά από την αθωότητα στην συνειδητοποίηση και μοιραία στην αντιπαράθεση οδηγώντας τη ταινία σε μια εξαιρετική κατάληξη.

H Ρατατούλης


O Ρεμί είναι ένας νεαρός αρουραίος που λατρεύει την καλή δημιουργική κουζίνα των ανθρώπων. Η απροσδόκητη φιλία του με τον ατάλαντο, νεαρό μάγειρο Λινγκουίνι, θα του παράσχει την ευκαιρία να εξασκήσει το χάρισμά του και τελικά να ετοιμάσει το περίφημο γαλλικό πιάτο Ρατατούγ για τον πιό αυστηρό γευσιγνώστη του Παρισιού Αντον Εγκό απ’τον οποίο εξαρτάται το μέλλον του εστιατορίου όπου εργάζεται ο Λινγκουίνι. Το καστ περιλαμβάνει την αγαπημένη του Λινγκουίνι, Κολέτ και τον μοχθηρό, ζηλιάρη αρχιμάγειρα Σκίνερ.
O χαρισματικός Brad Bird της Pixar, δημιουργός των υπέροχων The Incredibles πραγματεύεται την ιδέα της υπεροχής και διάκρισης χάρη στη προσωπική αξία και όχι χάρη στις διαπλοκές και τις περιστασιακές εύνοιες.
Συνδυάζοντας την εικαστική πανδαισία και τον σωστό ρυθμό, με μια όμορφη και συναισθηματική ιστορία  για τη φιλία δημιουργεί μια εύληπτη μα αριστοτεχνικά κινηματογραφημένη ταινία, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα κάνει και το πιό δύσκολο θεατή να συμπαθήσει τα ποντικάκια.

*Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ KAKABAΣ είναι σεναριογράφος