2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Λέσχη Ανάγνωσης

Δημοσίευση: 05-04-2007 - Τεύχος: Τεύχος 19 (Απρίλιος 2007)



 

Λέσχη Ανάγνωσης

Του Κώστα Τραχανά
Από την αρχή του χρόνου άρχισε να λειτουργεί και στην πόλη μας η πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Μια ομάδα 14 συμπατριωτών μας διαφορετικής ηλικίας (η μέση ηλικία των μελών της είναι 32 χρονών), ευφυίας , φύλου και επαγγέλματος ( δύο είναι άνεργοι και τρείς φοιτητές του Τ.Ε.Ι.-Ηπείρου) , που αγαπάει το βιβλίο, συναντιέται κάθε μήνα, στα βιβλιοπωλεία της Άρτας «Η πολυθρόνα του Νίτσε » και «Ίαμβος» και συζητάνε τι αποκόμισαν από την ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου. Μοιράζονται το πάθος για το διάβασμα, την συγκίνηση, τις ιδέες, την ευχαρίστηση και μερικές φορές , τη δυσαρέσκεια που νιώθουνε διαβάζοντας ένα βιβλίο. Φεύγουνε από την προσωπική ανάγνωση και τη σιωπή και μεταφέρονται στη συλλογική συζήτηση και δραστηριότητα. Είναι η πρώτη Λέσχη Ανάγνωσης που δημιουργείται στην Ήπειρο!. Σε όλη την Δυτική Ελλάδα λειτουργούν μόνο τρείς Λέσχες : της Κέρκυρας , της Λευκάδας και της Άρτας.

Μετά το Πάσχα θα δημιουργηθεί και δεύτερη Λέσχη στην Άρτα ( η Καστοριά έχει 2 Λέσχες και οφείλεται στον συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχο, ο Βόλος από την αρχή της χρονιάς έχει 8 Λέσχες και είναι έργο του φιλόλογου-συγγραφέα-βιβλιοκριτικού Κώστα Ακρίβου). Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι μία νέα προσπάθεια που μιλά κατευθείαν στις καρδιές των …βιβλιοφάγων, αλλά και καλλιεργεί την αγάπη για το διάβασμα και το βιβλίο, με στόχο τη δημιουργία ενός φυτώριου αναγνωστών. Όμως για να υπάρξουν Λέσχες αναγνωστών πρέπει να υπάρχουν και αναγνώστες. Σήμερα στην Ελλάδα λίγοι διαβάζουν (έχουν υπολογιστεί ότι αυτοί που δια βάζουν πάνω από 10 βιβλία την χρονιά είναι περίπου 30.000… ) γιατί ο κόσμος προτιμάει την τηλεοπτική αποχαύνωση. Επίσης οι αναγνώστες δημιουργούνται στις μικρές ηλικίες, στα πιτσιρίκια , που αν δεν μάθουν να διαβάζουν, δεν θα αγαπήσουν ποτέ το βιβλίο. Όμως και οι ενήλικες χρειάζονται για να γνωρίσουν στους έφηβους τα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και να τους δείξουν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς δεν είναι αποκομμένοι από τη ζωή , ιδιόρρυθμοι, γραφικοί , παράξενοι τύποι και «φρικιά»…
H σημασία των Λεσχών Ανάγνωσης είναι το μεράκι και η αγάπη που εκφράζεται και καλλιεργείται μέσα σε αυτές για το διάβασμα , την κουβέντα, τον διάλογο, το άνοιγμα του μυαλού, την καλή προσπάθεια , την καλή παρέα. Το συναίσθημα που παραμένει μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου, θέλουμε όλοι να το εξωτερικεύσουμε. Τα βιβλία και τα χειρόγραφα από χρόνια διαβάζονταν δημόσια και μετά ακολουθούσε ερμηνεία και σχολιασμός.

Η ιδέα των Λεσχών Ανάγνωσης δεν είναι ούτε νέα ούτε καινούργια ούτε πρωτότυπη. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ρίζες της στα λογοτεχνικά σαλόνια της εποχής του Διαφωτισμού (εκεί έγιναν οι πρώτες δημόσιες αναγνώσεις πολλών έργων του Βολταίρου, του Μολιέρου,. του Ντ΄ Aλεμπέρτ). Η παράδοση διατηρήθηκε στις βεγγέρες του 19ου αιώνα. Στην Αμερική, την ίδια εποχή, έχουμε τις ομάδες γυναικών που διαβάζουν Ποίηση. Σήμερα έχουμε τις Λέσχες Ανάγνωσης (50.000 στην Αγγλία, 40.000 στη Γαλλία, 500.000 στην Αμερική, 67 Λέσχες στην Ελλάδα ,που ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες από το Ε.ΚΕ.ΒΙ.και 127 Λέσχες Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας, που ξεκίνησαν το 2005 από τον Απόστολο Δοξιάδη και τον Τεύκρο Μιχαηλίδη), τα Reading club, Reading group, book club κ.α. Τα λογοτεχνικά καφενεία της Ελλάδας, το Πανελλήνιον, το Μπραζίλιαν κ.α. φιλοξενούσαν λογοτεχνικές παρέες την δεκαετία του ΄30.

Από την συζήτηση των δύο πρώτων βιβλίων : «Σάββατο» του Ιαν Μακ Γιούαν και το «Χάρτινο σπίτι» του Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Μετά το Πάσχα έχουν προγραμματιστεί τα εξής βιβλία: «Καλή σας νύχτα κύριε Φρόυντ» του Π.Βλάχου- Εκδόσεις Κέδρος (και συνάντηση στην Άρτα με τον συγγραφέα του βιβλίου) και «Αντίσταση» του Ε.Σάμπατο- Εκδόσεις Γκοβόστη.
Τον Σεπτέμβριο σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι.-Ηπείρου θα ξεκινήσει και στην Άρτα η Λέσχη Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας «Θαλής+Φίλοι».