2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Solid State Disk - Ο διάδοχος του σκληρού δίσκου

Δημοσίευση: 19-10-2007 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)



Σήμερα, σε σχεδόν όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές συσκευές , υπάρχει  ένα αποθηκευτικό μέσο, ο σκληρός δίσκος. Γεννημένος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των υπολογιστών τυπικά, υπάρχει παντού σήμερα:

Σε κινητά, Mp3-Video Players, παιχνιδομηχανές, DVD-Recorders και σε άλλες συσκευές. Έχουν φτάσει σε αρκετά μεγάλες χωρητικότητες (μέχρι 1Terabyte, δηλ. 1024 Gigabyte!), αν αναλογιστεί κανείς ότι βασίζονται σε τεχνολογία 15 χρόνων. Σήμερα όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Γι’ αυτό παρουσιάστηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις τεχνολογίας οι SSD (δίσκοι σταθερής κατάστασης). Σε τι βασίζονται; Μα φυσικά σε μνήμη Nand Flash, που συναντούμε σε κάθε σημερινό flash drive, δηλ. ένα σωρό Chips, τρανζίστορ, και ελεγκτές μνήμης, άρα μιλούμε για καθαρά ψηφιακά κυκλώματα.

Εν αντιθέσει, ο σκληρός είναι πιο “αναλογικός”, αφού έχει κινητά μέρη, μαγνητικές κεφαλές, βραχίονες, κτλ. που τον κάνουν αρκετά πιο ευπαθή, ογκώδη, κτλ. Όμως ποιος είναι καλύτερος από τους δύο; Αυτό είναι λίγο πιο σύνθετο. Όταν συγκρίνεις μια ώριμη τεχνολογία με μια που μόλις βγήκε, είναι λογικό η καινούργια να κοστίζει αρκετά! Αλλά παρ’ όλα αυτά αξίζει, για πάρα πολλούς λόγους: Σε αξιοπιστία, επίπεδα θορύβου, (10000 στροφές το λεπτό με... καθόλου στροφές) κατανάλωση (ο πλανήτης κινδυνεύει!), ταχύτητα/απόδοση (από 78 MB/δεύτ. σε 120ΜΒ/δεύτ.), νικητής είναι σίγουρα ο SSD, για αυτό και άλλωστε πρωτοπαρουσιάστηκε σε φορητούς, αφού εκεί θα πρωτοπερπατήσει. 

Στον αντίποδα, δεν μπορεί στην παρούσα φάση να φθάσει τις χωρητικότητες των παλιών, αλλά ούτε και την συνεχώς μειωνώμενη τιμή τους. Με 100 ευρώ σήμερα παίρνεις 500GB, αρκετά και για τους πιο “αχόρταγους” χρήστες σε χωρητικότητα. Οι δίσκοι SSD, φτάνουν μέχρι στιγμής τα 32 GB, μέγεθος επαρκές για ένα λειτουργικό σύστημα Windows XP/Vista.

Οπότε μάλλον στο μέλλον, και σίγουρα μετά το 2012, θα μπορέσει ο μέσος χρήστης να αγοράσει έναν τέτοιο δίσκο, και δίπλα του, να βάλει έναν παλιό, των 2 Terabyte!