2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μια Βόλτα στα Βιβλιοπωλεία

Δημοσίευση: 10-09-2007 - Τεύχος: Τεύχος 24 (Σεπτέμβριος 2007)



 

Τα σχολεία ανοίγουν
και η ARTA PRESS έκανε
ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Του ΘΩΜΑ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ*

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλοι μας, παλιοί και νεώτεροι, έχουμε να θυμηθούμε κάτι από την πρώτη φθινοπωρινή μας επίσκεψη στα βιβλιοπωλεία. Με την πρώτη αφορμή, οι χαρακτηριστικές μυρωδιές από τετράδια, μολύβια, γόμες στα βιβλιοπωλεία εκείνης της εποχής, του Αγγέλη και του Μπαρώνου,  ανακαλούνται στη μνήμη μας.
Στη σύγχρονη Άρτα τα βιβλιοπωλεία αυξήθηκαν, ομόρφυναν και  προσαρμόσθηκαν στις διαφορετικές ανάγκες των σημερινών μαθητών.Αν για τους παλιότερους μαθητές ολόκληρος ο εικονικός κόσμος περικλειόταν ανάμεσα στις ζωγραφιές των Αλφαβηταρίων, σήμερα οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας,  σε ένα ανεξάντλητο σύμπαν  εικόνων και πληροφοριών.
Τα σύγχρονα βιβλιοπωλεία τα προσφέρουν όλα αυτά.  Στην είσοδο της πόλης (Ζάρα 26) συναντήσαμε έναν εντελώς καινούριο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ΡLANUS.
Ξεχωρίζει για τον άνετο χώρο του, την ποικιλία και τη σωστή ταξινόμηση των βιβλίων και των άλλων σχολικών ειδών, καθώς και για το χώρο στάθμευσης στην είσοδο του καταστήματος.Λίγα μέτρα πιο κάτω (Αρισταγόρα και Γαρουφαλιά), δίπλα στην Πυροσβεστική, το γνωστό εδώ και χρόνια βιβλιοπωλείο γραμμή. Με βιβλία, χαρτικά, παιχνίδια, είδη γραφείου, καλύπτει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη. Διακρίνεται για τον ξεχωριστό όροφο με παιχνίδια, καθώς και για την εξειδίκευση σε είδη επαγγελματικής ζωγραφικής και αγιογραφίας.
Στην Πλατεία Κιλκίς (Σκουφά 179), απέναντι από τον έφιππο βασιλιά Πύρρο, μπαίνουμε στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ. Η Δώρα Παπαστράτου κατάφερε με μεράκι και γούστο να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβαλλον μέσα σ΄ένα μικρό αλλά ζεστό χώρο για ανάγνωση, με άμεση πληροφόρηση σε φοιτητικές και σχολικές εργασίες και φυσικά με πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όσους επιθυμούν να πληροφορηθούν για τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων, κ.λπ.
Στην οδό Φιλελλήνων 26-28, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, βρίσκεται Η ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΤΟΥ ΝΙΤΣΕ. Η βιτρίνα  εντυπωσιάζει, ενώ ο μικρός εσωτερικός του χώρος δεν σε δυσκολεύει στο να ξεφυλλίσεις αυτό που θέλεις. Ο Γιάννης Σιδεράκης, γνωστός για την τρέλα του με το βιβλίο, κατάφερε να μετατρέψει τον όμορφο χώρο που δημιούργησε σε “σπίτι του βιβλίου”.  'Ενα βιβλιοπωλείο όπου κανείς μπορεί να βρεί όλους τους εκδοτικούς οίκους.Στο πατάρι χαλαρώσαμε ξεφυλλίζοντας ένα από τα πολλά άλμπουμ και ακούγοντας μουσική που διαλέξαμε από την συλλογή δίσκων “βινυλίου”.  
Στον αριθμό 30 της Σκουφά και απέναντι από το εμπορικό κέντρο συναντάμε το βιβλιοπωλείο  ΙΑΜΒΟΣ. Διακρίνεται για τον ξεχωριστό όροφο, αποκλειστικά με λογοτεχνικά βιβλία. Σε άλλη γωνιά του καταστήματος θα βρείτε επώνυμα  είδη ταξιδίου “Delsey” , “Samsonite”. Τα παιχνίδια  είναι μόνο εκπαιδευτικά και τα είδη δώρου που διαθέτει εντυπωσιάζουν.
Κοντά στον Άγιο Γεώργιο (Σκουφά 14) θα μπούμε σε ένα από τα πιο παλιά βιβλιοπωλεία της 'Αρτας, την ΠΕΝΑ. Στην είσοδο ξεχωρίζει το στάντ με τα gel-gems, τα παγκοσμίως γνωστά στους μαθητές, αυτοκόλλητα από σιλικόνη. Εδώ θα βρούμε είδη δώρων, παιχνίδια, σχολικά, επώνυμα είδη ταξιδίου Polo, Eastpak, βοηθήματα για όλες τις βαθμίδες της  εκπαίδευσης και ένα φωτοτυπικό που είναι λύση για όποιον θέλει γρήγορα και καθαρά αντίγραφα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε βιβλιοδεσία, σελιδοποίηση, πλαστικοποίηση ακόμα και κορνιζάρισμα, αρκεί ο Δημήτρης να είναι  διαθέσιμος…
Η σύντομη βόλτα μας  στα βιβλιοπωλεία της πόλης δεν μας επέτρεψε να σας τα περιγράψουμε λεπτομερώς. Ο καθένας πάντα έχει να ανακαλύψει αυτό που τον ενδιαφέρει, για αυτό μια επίσκεψη στα βιβλιοπωλεία της πόλης πάντα αξίζει.

*Ο ΘΩΜΑΣ ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
είναι εκπαιδευτικός